Werkgroep zoekt warmtepompleveranciers

De werkgroep warmtepompen is vanaf het begin voortvarend te werk gegaan, mede ingegeven door de wens van een aantal leden om zelf hun huis te gaan (bij)verwarmen met een warmtepomp.

WP_20160710_001Zeker als je ruim voldoende zonne-energie opwekt is dat een interessante optie die veel aardgas en dus CO2 bespaart en ook financieel rendabel kan zijn.

Enquête en rekenmodel
De werkgroep heeft een enquête in combinatie met een rekenmodel ontwikkeld waarbij vanuit het huidige gasverbruik en een aantal gegevens van de woning wordt berekend wat de warmtebehoefte van de woning is. Hieruit valt af te leiden of een warmtepomp de cv-ketel geheel of gedeeltelijk zou kunnen vervangen of dat je je geld bijvoorbeeld beter in isolatiemaatregelen en dus het verminderen van de warmtevraag kunt stoppen. (Deze hulpmiddelen zijn op dit moment nog niet voor leden beschikbaar.)

Installateurs
Het vinden van een goede warmtepompinstallateur is niet makkelijk. Veel (cv-)installateurs zien een gat in de markt maar hebben weinig ervaring. De werkgroep heeft gesprekken gevoerd met diverse installatiebedrijven en leveranciers. Op basis van deze gesprekken en beoordeling van een aantal offertes wil de werkgroep tot een goede selectie van installateurs komen. Sommige installateurs zijn gespecialiseerd in lucht-luchtsystemen (airco’s die ook kunnen verwarmen), andere in lucht-water- of water-watersystemen.
Al met al een leerzaam traject, dat na de zomervakantie vervolgd wordt met een informatie- en ondersteuningstraject voor 040energieleden die een warmtepompinstallatie overwegen.

2 thoughts on “Werkgroep zoekt warmtepompleveranciers

 1. Stefan van der Eijk

  Ik heb vandaag bericht ontvangen van RVO dat de subsidie op mijn lucht water warmtepomp is toegewezen. Ik heb mijn warmtepomp in een Duitse webwinkel gekocht. Hij stond dus niet op de lijst van RVO.

  Het plaatsen van een warmtepomp hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje voorbereiding en een goed team was het bij mij binnen een dag geregeld. Zie ook link naar de website van Duurzaam Meerhoven, kopje “Luchtwarmtepomp Zandrijk”.

 2. Appie Louwers

  Dag Stefan van der Eijk, mijn naam is Appie Louwers, ik woon op Strijp-S. Mijn zoon Dirk (29) wil in Erp een Earthship bouwen en zijn plan is om dat mbv een warmtepomp te verwarmen.
  Hij heeft mij gevraagd hiervoor informatie te vergaren.
  Kun jij mij helpen?

  Groet, Appie Louwers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *