Zonnepark op Welschap gaat stroom voor omwonenden leveren

Energiecoöperatie Welschap gaat een zonnepanelenpark ontwikkelen op het terrein van de militaire vliegbasis Eindhoven. Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, is daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend. is een van de betrokken partijen.

Het idee kwam van de vliegbasis zelf: een braakliggend terrein voor duurzame energieopwekking benutten en de opbrengst ten goede laten komen aan omwonenden. In 2015 zijn de contacten gelegd met gemeente Eindhoven, energieverenigingen en ‑coöperaties in de regio (waaronder ) en de vliegbasis en is gestart met een haalbaarheidsonderzoek. De beoogde locatie is de voormalige zweefvliegstrip.

Voormalige zweefvliegstrip op Welschap

Postcoderoos
Laten we eerlijk zijn: omwonenden (in Eindhoven en omliggende gemeenten) kennen de vliegbasis vooral als bron van regelmatig terugkerende geluidsoverlast. Het mooie is nu dat juist zij gaan profiteren van de opgewekte groene stroom. Dit wordt financieel aantrekkelijk gemaakt door de zogenaamde postcoderoosregeling, waarbij bewoners in een bepaald gebied rond de opweklocatie gedurende 15 jaar stroom kunnen afnemen zonder energiebelasting. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen op deze manier ook beschikbaar zijn voor huurders en woningbezitters zonder geschikt eigen dak.

Energiecoöperatie (Mx: dit is niet belangrijk op dit moment; komt later wel)
Consumenten die stroom van het zonnepark willen afnemen, worden lid van Energiecoöperatie Welschap. De coöperatie verzorgt de exploitatie en het onderhoud van het zonnepark. De leden hebben hierin zeggenschap. zal als lokale partij een rol spelen in het informeren en faciliteren van mogelijk geïnteresseerde bewoners binnen de postcoderoos. [al een mailadres beschikbaar hiervoor?]

Zonnepark in cijfers
Het zonnepark wordt ca. 2,5 hectare groot. Er is ruimte voor ca. 12.000 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar 3.000.000 kWh op, goed voor zo’n 1000 huishoudens. Het streven is dat het zonnepark in de loop van 2018 operationeel wordt. De volgende postcodes in Eindhoven zullen waarschijnlijk mee kunnen doen: 5612, 5616, 5617, 5626, 5627, 5651, 5652, 5653, 5657, 5658.

Belangstelling
Mocht je in Eindhoven wonen en wellicht belangstelling hebben om mee te doen, laat dan hieronder je gegevens achter, dan houden we je op de hoogte. Klik hier als je in Veldhoven, gemeente Eersel, Oirschot of Best woont.

Formulier Belangstelling Zonnepark Welschap:

Naam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Postcode (verplicht) (geen spaties)
Telefoonnummer (verplicht) (nodig bij email problemen)
Interesse om mee te helpen: ja (laat even een opmerking achter)
040energie nieuwsbrief ontvangen: ja (ca. 1x per maand)

Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *