Eerst dak opknappen dan zonnepanelen plaatsen

Veel huizen hebben daken van 30-40 jaar oud. Voor veel mensen is dat een bezwaar om meteen zonnepanelen te installeren. Een goed onderhouden pannendak kan echter wel 60 tot 80 jaar mee.

Overweegt u zonnepanelen, maar twijfelt u of dat verstandig is vanwege de dakpannen? De oplossing: geef het dak een ‘grote beurt’. Daarna kunnen zonder problemen zonnepanelen worden geïnstalleerd.

dak_impregneren

Dakonderhoud bestaat uit minimaal deze stappen:

1) Reiniging met warm water onder hoge druk, waarna een anti-algenmiddel wordt aangebracht. Hierbij worden de dakpannen meteen geïnspecteerd en waar nodig vervangen.

2) Impregneren met een waterafstotend middel nadat de pannen gedroogd zijn.

Dakonderhoud kost voor een standaard woning zo’n 500 tot 800 euro (exclusief vervangen van beschadigde dakpannen). Reken voor compleet vernieuwen van de dakpannen op ongeveer 3.500 tot 5000 euro plus 1000 tot 1500 euro voor steigerwerk en een bouwlift (bron: Vereniging Eigen Huis). Een flinke onderhoudsbeurt is dus zeker te overwegen. De kosten zullen dalen als u dit met meerdere buren samen aanpakt. Interesse? Zoek via Google naar dakpannen; reinigen; conserveren; impregneren.

Tip: Rails bevestigen op het dak

Bij een geschroefd bevestigingssysteem voor de zonnepanelen worden de pannen niet belast. Kijk op YouTube naar van der valk montagemateriaal voor een filmpje met uitleg.

Een gedachte over “Eerst dak opknappen dan zonnepanelen plaatsen

  1. Kiki Wals

    Ik had geen idee dat het dak met een waterafstotend middel geïmpregneerd moet zijn nadat de pannen gedroogd zijn! Ik dacht dat reiniging met warm water onder hoge druk genoeg is. Ik woon in een oud huis, en mijn dak is ook echt oud. Ik wil het vervangen, dus ik zal ervoor zorgen dat ik mijn dak op zo’n manier reinig, en dan bel ik professionele dakdekkers op om de dakpannen te inspecteren en waar nodig vervangen. https://www.dakdekker-zoeken.nl/

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *