Zonnepanelen huren via Zelfstroom: bijna tweemaal zo duur!

Begin januari 2018 lag in veel Eindhovense brievenbussen een folder met de titel “Zonnepanelenproject in de gemeente Eindhoven”. De gemeente Eindhoven heeft hier niets mee te maken: Zelfstroom is een landelijk opererend bedrijf dat niet samenwerkt met de gemeente Eindhoven.

Ook online zet Zelfstroom mensen op het  verkeerde been. De gemeente Eindhoven heeft niets met Zelfstroom te maken. Waarom doet het bedrijf dit?

In de folder wordt uitgelegd dat je bij Zelfstroom zonnepanelen op je eigen dak kunt huren. Dat lijkt niet verkeerd: zonnepanelen op je eigen dak zonder investering in één keer, voor een beperkt bedrag per maand. Maar er zijn andere – en voordeligere – manieren om voor een klein bedrag per maand zonnepanelen op je dak te laten leggen. Via de gemeente Eindhoven kun je een energiebesparingslening aanvragen. Daarmee koop je zonnepanelen. De installatie is en blijft helemaal van jou.

Vergelijking Zelfstroom en eigen stroom

Een van onze leden is er eens ingedoken (bedankt, Dirk). Hieronder een vergelijking tussen wat Zelfstroom aanbiedt in zijn folder en het alternatief wanneer je – na een gedegen advies via – zelf zonnepanelen aanschaft en die financiert met een energiebesparingslening.

De uitkomst: het aanbod van is in combinatie met een energiebesparings-lening zo’n 40% goedkoper. Je bespaart hierdoor bijna 12 euro per maand meer op je energierekening dan je betaalt aan de kosten voor financiering. Zo betaalt je investering zich dus direct uit, wat met Zelfstroom niet het geval is: daar kost het je de eerste 10 jaar per maand juist geld.

 

10 all black panelen, inclusief omvormer en volledige installatie
  Zelfstroom Aanbod via 040energie + energiebesparingslening
Opwekcapaciteit [a] 2950 Wp 2950 Wp
Huur (Zelfstroom) of leningskosten (gemeentelening) (per maand) 48,00 euro [b] 30,03 euro [c]
Opbrengst opgewekte energie
(per maand) [d]
44,25 euro 44,25 euro
Voordeel per maand  -3,75 euro 14,22 euro
Overnemen panelen na 10 jaar 500 euro
Totaal kosten (in 10 jaar) 6260 euro 3604 euro
[a] In de Zelfstroomfolder staat niet hoeveel Wp per paneel, maar waarschijnlijk 295 Wp. Misschien is het minder. We gaan uit van een systeem met een ‘gewone’ omvormer, geen Solar Edge.

[b] Zelfstroomfolder: gedurende 10 jaar.

[c] 2% rente per jaar, aflossing in 10 jaar (annuïtair), inclusief 1,5% afsluitprovisie. Aflossen is altijd mogelijk.

[d] Jaaropbrengst: 0,9 kWh/Wp (afhankelijk van oriëntatie van het dak) en elektriciteitsprijs: 0,20 euro/kWh via salderingsregeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *