Btw op zonnepanelen terugkrijgen

Voor particulieren is het mogelijk om de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te krijgen. Op een typische installatie van € 4000 gaat het om € 694. Het terugvragen loopt via een omweg, maar het is door gerechtelijke uitspraken en de belastingdienst erkend: zie deze link van de belastingdienst.

btw zonnepanelen

De Belastingdienst ziet een ‘zonnepaneelhouder’ als een bijzonder geval van ondernemerschap en heeft de procedure aanzienlijk versimpeld. Het werkt als volgt: je meldt je aan als zonnepaneelhouder via een formulier en vraagt daarbij meteen ontheffing aan van de verplichting om btw-aangifte te doen. Kwestie van een vinkje zetten op het formulier. Stuur dit op en wacht af.

Btw-aangifte 

Vervolgens vraagt de Belastingdienst je om btw-aangifte te doen. Je kunt dan de btw die je betaald hebt terugvragen. Daar staat tegenover dat je btw moet afdragen over de energie die geproduceerd wordt door je panelen. Daarvoor is een tabelletje beschikbaar. De betaalde btw min de btw over je productie is  wat je uitbetaald krijgt.
Op enig moment tijdens deze procedure krijg je van de Belastingdienst een brief met de ontheffing. Je hoeft daarna niets meer te doen.
LET OP: Vraag de btw terug binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn aangeschaft. Daarna vervalt de mogelijkheid tot teruggave.

Geen ondernemer
Voor de duidelijkheid: je wordt geen ‘echte’ ondernemer, dus je inkomstenbelasting-aangifte blijft hetzelfde. Je hebt geen ‘inkomsten uit onderneming’ in box 1. Zonnepanelen hebben ook geen enkele invloed op een eventuele uitkering. Uitleg van de Belastingdienst vind je hier.

Aanbeveling

heeft de volgende aanbevelingen voor de teruggave:

 • Gebruik de handleiding van Milieu Centraal waarin bovenstaande wat meer wordt uitgewerkt.
 • Als je je minder zeker voelt over belastingzaken zelf doen kun je het wellicht beter laten doen door een administratiekantoortje. Hieronder het adres van een bureau dat het voor ca. € 100 (ex btw) afhandelt (de btw krijg je weer terug):

Administratiekantoor Pasma
Tweevoren 52
5672SE Nuenen
06-13412419
www.hpasma.nl
pasma_email

Zzp’er en btw-ondernemer

Er is een verschil tussen zzp’er zijn (zelfstandige zonder personeel, eenmansbedrijf) en btw-ondernemer zijn. Een zzp’er is ook altijd btw-ondernemer. Zzp’ers hebben inkomsten uit hun onderneming volgens de inkomstenbelasting. Als je alleen btw-ondernemer bent voor zonnepanelen is dat niet het geval: de opbrengst is geen inkomsten onder box 1 van je belastingaangifte. Het verschil is vooral van belang als je met het UWV te maken krijgt – zolang er geen sprake is van inkomen in box 1 is er geen invloed op eventuele uitkeringen.

Als je al zzp’er bent

Als je zzp’er bent  is het wellicht mogelijk om je partner (als die geen zzp’er is) als btw-ondernemer de btw te laten terugvragen. Let op: Het energiecontract en de rekening van de zonnepanelen dienen dan ook op naam van je partner te staan.

Als je geen partner hebt of jullie zijn beide zzp’er heb je de keus:

 • Je kunt de zonnepanelen zonder btw-aftrek aanschaffen. Je kunt namelijk alleen van de kleineondernemersregeling gebruikmaken als je aan de voorwaarden voldoet: na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw afdragen in een jaar.
 • Je kunt toch de btw terugvragen en het forfait betalen. Het is eigenlijk net een lening. De rente is ongeveer 6-7%. Je loopt iets minder risico per saldo, maar levert een deel van je inkomsten in. Je kan het extra geld misschien gebruiken om wat meer panelen te kopen.

2 gedachten over “Btw op zonnepanelen terugkrijgen

 1. Johan

  Ik overweeg zonnepanelen aan te schaffen en gebruik te maken van de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Maar ik heb als oudere werkloze een IOAW-uitkering. Dar wil zeggen een soort bijstandsuitkering waarbij je vermogen (alle box 3 bestanddelen) buiten beschouwing wordt gelaten. Nu zoek ik het internet af naar het antwoord op de vraag of het starten van een btw-onderneming louter voor de aanschaf van zonnepanelen invloed heeft op de hoogte van die uitkering. Bij u vind ik het antwoord, want hierboven staat:
  “Zzp’ers hebben inkomsten uit hun onderneming volgens de inkomstenbelasting. Als je alleen btw-ondernemer bent voor zonnepanelen is dat niet het geval: de opbrengst is geen inkomsten onder box 1 van je belastingaangifte. Het verschil is vooral van belang als je met het UWV te maken krijgt – zolang er geen sprake is van inkomen in box 1 is er geen invloed op eventuele uitkeringen.”
  Dat ziet er dus voor mij goed uit. Alleen zou ik graag, omdat u tot nu toe de enige bent die ik heb gevonden die dit zo duidelijk zegt, daar graag enig bewijs voor zien. Staat het ergens in een wet, is het een richtlijn voor uitkeringsinstanties of is er jurisprudentie over?
  Kunt u dat dan s.v.p. vermelden. Daar zou u mij en vele anderen die met hetzelfde probleem zitten een groot plezier mee doen! Het zou geweldig zijn als voor eens en voor altijd duidelijk is: als je een uitkering krijgt kun je zonder enig bezwaar zonnepanelen aanschaffen en de btw terugvragen.

 2. 040 Energie Bericht auteur

  De zaak is aan drie accountants voorgelegd en die hadden allen dezelfde reactie:

  Wat je aan BTW moet betalen is een “forfait”; de belastingdienst ziet de stroom niet als
  werkelijke inkomsten uit een onderneming in de zin van box-1 (duizelt het je? mij wel toen ik het hoorde).

  Helaas is het UWV niet bemand met belastingexperts. Het daar voorleggen kan dus tot verwarring leiden. We hebben met een collega-organisatie overwogen hier vanuit het UWV duidelijkheid over te krijgen maar we schatten het in als “te lastig”.

  Toch zijn de feiten simpel: er zijn geen inkomsten in de zin van box-1: dat weet iedereen die van deze regeling gebruik maakt. En de inkomsten in box-1 is wat het UWV wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *