Btw op zonnepanelen terugkrijgen

Particulieren kunnen de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Op een typische installatie van € 4000 gaat het om € 694. Het terugvragen is met ingang van 2020 eenvoudiger geworden, maar door de keuze die je hier maakt, leg je je voor de volgende drie kalenderjaren vast. Daarover verderop meer.

btw zonnepanelen

De Belastingdienst ziet een ‘zonnepaneelhouder’ als een bijzonder geval van ondernemerschap. Het werkt als volgt: je meldt je aan als zonnepaneelhouder via een formulier. Vraag daarbij meteen ontheffing aan van de verplichting om btw-aangifte te doen door aan te vinken dat je gebruik wilt maken van de nieuwe kleine-ondernemersregeling (KOR). Vervolgens vraagt de Belastingdienst je om btw-aangifte te doen. Je kunt dan de betaalde btw terugvragen. En daarmee is het klaar. Dat is ruimschoots voldoende voor verreweg de meeste particulieren.

Zou je echter binnen die periode van drie jaar nog extra zonnepanelen willen aanschaffen of een eigen bedrijf willen beginnen, dan mag je daar de btw niet van aftrekken. De keuze om al of niet deel te nemen aan de KOR kun je pas na drie jaar herzien.

LET OP: Vraag de btw terug binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn aangeschaft. Daarna vervalt de mogelijkheid tot teruggave.

Geen ondernemer
Voor de duidelijkheid: je wordt geen ‘echte’ ondernemer, dus je inkomstenbelasting-aangifte blijft hetzelfde. Je hebt geen ‘inkomsten uit onderneming’ in box 1. Zonnepanelen hebben ook geen invloed op een eventuele uitkering.

Aanbeveling

heeft de volgende aanbevelingen voor de teruggave:

Zzp’ers zijn btw-ondernemer

Zelfstandigen zonder personeel (eenmansbedrijven) zijn al btw-ondernemer. Als zij de btw  van hun panelen zakelijk aftrekken, moeten ze ook een jaarlijks forfait over de geproduceerde stroom opnemen op de btw-aangifte. Op termijn zijn ze dan duurder uit. Wellicht is het mogelijk om je partner (als die geen zzp’er is) als btw-ondernemer de btw te laten terugvragen. Let op: het energiecontract en de rekening van de zonnepanelen dienen dan ook op naam van je partner te staan.

Installatie uitbreiden of vervangen

Als je de BTW terug wil op een uitbreiding of vervanging van je installatie moet je eerst uit de KOR. Dat kan pas 3 kalenderjaren nadat je erin bent gegaan. Nadat je eruit bent mag je pas weer na 3 jaar opnieuw in de KOR. De tijd dat je uit de KOR bent moet je btw-forfait betalen op je panelen: 60-100 euro per jaar afhankelijk van het aantal panelen. Je moet je nieuwe panelen aanschaffen nadat je je uit de KOR bent – want alleen dan krijg je de BTW op je panelen terug.

Je kunt ook in de KOR blijven – maar dan krijg je geen BTW terug op je nieuwe panelen. Uit de KOR en er weer in gaan heeft alleen zin als je meer BTW terug krijgt dan je aan extra forfait moet betalen.

Hier een ervaringsverhaal van Gé de Jong. Hier nog het verhaal van de belastingdienst.

Een alternatieve manier om een tweede keer BTW terug te krijgen op zonnepanelen is om de energierekening en de factuur voor de nieuwe zonnepanelen op naam van je partner te laten zetten. Dan kan je partner van de KOR gebruik maken (als hij of zij geen ZZPer is) en de btw terug krijgen.

3 gedachten over “Btw op zonnepanelen terugkrijgen

 1. Johan

  Ik overweeg zonnepanelen aan te schaffen en gebruik te maken van de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Maar ik heb als oudere werkloze een IOAW-uitkering. Dar wil zeggen een soort bijstandsuitkering waarbij je vermogen (alle box 3 bestanddelen) buiten beschouwing wordt gelaten. Nu zoek ik het internet af naar het antwoord op de vraag of het starten van een btw-onderneming louter voor de aanschaf van zonnepanelen invloed heeft op de hoogte van die uitkering. Bij u vind ik het antwoord, want hierboven staat:
  “Zzp’ers hebben inkomsten uit hun onderneming volgens de inkomstenbelasting. Als je alleen btw-ondernemer bent voor zonnepanelen is dat niet het geval: de opbrengst is geen inkomsten onder box 1 van je belastingaangifte. Het verschil is vooral van belang als je met het UWV te maken krijgt – zolang er geen sprake is van inkomen in box 1 is er geen invloed op eventuele uitkeringen.”
  Dat ziet er dus voor mij goed uit. Alleen zou ik graag, omdat u tot nu toe de enige bent die ik heb gevonden die dit zo duidelijk zegt, daar graag enig bewijs voor zien. Staat het ergens in een wet, is het een richtlijn voor uitkeringsinstanties of is er jurisprudentie over?
  Kunt u dat dan s.v.p. vermelden. Daar zou u mij en vele anderen die met hetzelfde probleem zitten een groot plezier mee doen! Het zou geweldig zijn als voor eens en voor altijd duidelijk is: als je een uitkering krijgt kun je zonder enig bezwaar zonnepanelen aanschaffen en de btw terugvragen.

 2. 040 Energie Bericht auteur

  De zaak is aan drie accountants voorgelegd en die hadden allen dezelfde reactie:

  Wat je aan BTW moet betalen is een “forfait”; de belastingdienst ziet de stroom niet als
  werkelijke inkomsten uit een onderneming in de zin van box-1 (duizelt het je? mij wel toen ik het hoorde).

  Helaas is het UWV niet bemand met belastingexperts. Het daar voorleggen kan dus tot verwarring leiden. We hebben met een collega-organisatie overwogen hier vanuit het UWV duidelijkheid over te krijgen maar we schatten het in als “te lastig”.

  Toch zijn de feiten simpel: er zijn geen inkomsten in de zin van box-1: dat weet iedereen die van deze regeling gebruik maakt. En de inkomsten in box-1 is wat het UWV wil weten.

 3. Hans de Jong

  Wat niet genoemd is is dit: de KOR is alleen aantrekkelijk als je niet meer dan 2499 euro BTW hebt op de aanschaf van de installatie. Bij een hoger bedrag kan de KOR wel, maar het is niet aantrekkelijk. In dat geval kun je nog steeds de BTW terugvragen, maar het is gedurende een aantal jaren veel meer gedoe.

  Ik heb besloten om de installatie dit jaar te beperken en volgend jaar uit te breiden. Dan kan ik geen BTW terugvragen, maar het lijkt nu ook niet meer uit te maken met de verwachting dat de BTW voor zonnepanelen voor particulieren per 1 jan 2023 zal vervallen. Toen kwam de vraag op: ben ik, als ik door aanschaf van panelen dit jaar in de KOR ga op 1 januari nog particulier? Volgens Vereniging Eigen Huis wel, omdat de registratie voor zonnepanelen je verder geen ondernemer maakt.

  Een andere limiet die je wilt vermijden is meer dan 10.000 Watt piek aan geïnstalleerd vermogen. Dan val je uit de forfaittabel en moet je meer administratie doen. En overigens: die 10.000 Watt piek is het gezamenlijk vermogen van de panelen, ook als de omvormer het effectieve vermogen uiteindelijk beperkt tot een lager getal. Vreemd, maar zo lijkt het te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.