De salderingsregeling

Honderdduizenden mensen maken succesvol gebruik van de salderingsregeling. Toch bestaan er onduidelijkheden. Hier staat een en ander nog eens duidelijk op een rij.

De wet en salderen

PlusMinHet is wettelijk geregeld dat de energie die je teruglevert verrekend moet worden met de energie die je afneemt, bekeken over een jaar. Dit heet salderen. Dit werkt dus ook zo bij alle energiemaatschappijen. Voor alles wat je per saldo meer teruglevert dan je afneemt, krijg je een (vrij lage) wettelijke vergoeding: ongeveer 7 cent/kWh.

Wel oppassen als je hoog en laag tarief hebt en klant bent bij Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Deze maatschappijen verrekenen de energie niet tussen het hoge en het lage tarief, waardoor salderen veel minder effectief is. Oplossing: wissel van maatschappij of neem enkeltarief, want dubbeltarief bespaart toch bijna niks. Pas wel op als je van leverancier wilt wisselen. Doe dat niet net na de zomer, als je waarschijnlijk meer hebt teruggeleverd dan hebt verbruikt. Het overschot kun je immers niet salderen.

Greenchoice is op dit moment iets ruimer: https://www.greenchoice.nl/zelf-opwekken/zon/terugleveren/. Als je per saldo teruglevert, krijg je voor je netto teruglevering een vergoeding van € 0,11/kWh tot 10.000 kWh (i.p.v. circa € 0,18/kWh bij normaal salderen). Dit kan echter ook morgen weer veranderen; plan er geen te grote zonnepaneleninstallatie op. Het wettelijk minimum is op het moment € 0,07/kWh.

Slimme meter of toch draaischijf

Een draaischijfmeter saldeert al van nature: hij draait letterlijk terug als je energie teruglevert aan het net. De meteropname elk jaar is dus al een gesaldeerd gebruik.

energiemeterSlimme_meter_LlianderBij een slimme meter wordt apart bijgehouden wat geleverd wordt en wat teruggeleverd wordt. De slimme meter wordt op afstand uitgelezen en er wordt administratief gesaldeerd (de teruglevering wordt afgetrokken van de afname).

In de praktijk is er geen verschil. Toch voelen veel mensen zich veiliger bij de oude draaischijfmeter. Enexis probeert je een slimme meter te geven als je je zonnepanelen aanmeldt. Dit is bijna nooit nodig (alleen als de meter niet terugtelt op een zonnige dag). Je kunt de slimme meter gewoon weigeren. Op termijn kun je echter gedwongen worden door het netwerkbedrijf om een nieuwe meter te accepteren.

Update: vanaf 2025 waarschijnlijk afbouw van salderingsregeling

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen duurt in ieder geval tot en met 31 december 2024. Daarna wordt de regeling waarschijnlijk stapsgewijs afgebouwd, tot je vanaf 2031 alleen nog een vergoeding voor teruggeleverde stroom krijgt van je energieleverancier. Tegelijk komt er een einde aan de terugdraaiende meter: ieder huis moet een meter krijgen die zowel levering als teruglevering  afzonderlijk kan registreren. DIt hoeft echter niet een slimme meter te zijn.
Is het dan nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen? Zeker wel. De terugverdientijd blijft aantrekkelijk ten opzichte van de levensduur van een zonnepaneleninstallatie. En dat niet alleen: je wekt je eigen stroom op, schoner kan het niet!

Vanaf ruwweg 2027 worden thuis-accu’s waarschijnlijk financieel interessant. Die kun je aan een bestaande installatie toevoegen.