De salderingsregeling

Honderdduizenden mensen maken succesvol gebruik van de salderingsregeling. Toch bestaan er onduidelijkheden. Hier staat een en ander nog eens duidelijk op een rij.

Minister Wiebes heeft aangekondigd de salderingsregeling per 2021 te vervangen door een nieuwe regeling die minder gunstig is.  Het is gezien het draagvlag in de Kamer redelijk te veronderstellen dat de nieuwe regeling een goede terugverdientijd geeft. Ook liggen er toezeggingen voor “bestaande gevallen” een overgangsregeling te treffen.

De wet en salderen

PlusMinHet is wettelijk geregeld dat de energie die je teruglevert verrekend moet worden met de energie die je afneemt, bekeken over een jaar. Dit heet salderen. Dit werkt dus ook zo bij alle energiemaatschappijen. Voor alles wat je per saldo meer teruglevert dan je afneemt, krijg je een (vrij lage) wettelijke vergoeding: ongeveer 7 cent/kWh.

Wel oppassen als je hoog en laag tarief hebt en klant bent bij Delta, Electrabel, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Deze maatschappijen verrekenen de energie niet tussen het hoge en het lage tarief, waardoor salderen veel minder effectief is. Oplossing: wissel van maatschappij of neem enkeltarief, want dubbeltarief bespaart toch bijna niks.

Greenchoice is op dit moment iets ruimer: https://www.greenchoice.nl/zelf-opwekken/zon/terugleveren/. Als je per saldo teruglevert, krijg je voor je netto teruglevering een vergoeding van € 0,11/kWh tot 10.000 kWh (i.p.v. circa € 0,18/kWh bij normaal salderen). Dit kan echter ook morgen weer veranderen; plan er geen te grote zonnepaneleninstallatie op. Het wettelijk minimum is op het moment € 0,07/kWh.

Slimme meter of toch draaischijf

Een draaischijfmeter saldeert al van nature: hij draait letterlijk terug als je energie teruglevert aan het net. De meteropname elk jaar is dus al een gesaldeerd gebruik.

energiemeterSlimme_meter_LlianderBij een slimme meter wordt apart bijgehouden wat geleverd wordt en wat teruggeleverd wordt. De slimme meter wordt op afstand uitgelezen en er wordt administratief gesaldeerd (de teruglevering wordt afgetrokken van de afname).

In de praktijk is er geen verschil. Toch voelen veel mensen zich veiliger bij de oude draaischijfmeter. Enexis probeert je een slimme meter te geven als je je zonnepanelen aanmeldt. Dit is bijna nooit nodig (alleen als de meter niet terugtelt op een zonnige dag). Je kunt de slimme meter gewoon weigeren. Op termijn kun je echter gedwongen worden door het netwerkbedrijf om een nieuwe meter te accepteren.

Na 2020: terugleversubsidie in plaats van salderen

De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen duurt tot en met 31 december 2020. Minister Wiebes (EZK) is van plan de salderingsregeling om te vormen naar een terugleversubsidie. Doel is om de nieuwe regeling per 1 januari 2021 in te laten gaan. Om dit te kunnen realiseren wil de minister in het eerste kwartaal van 2019 met een concreet uitgewerkt voorstel komen voor omvorming van de huidige regeling.
Ook met de nieuwe regeling krijgen huishoudens nog steeds een vergoeding voor de stroom die zij met hun zonnepanelen leveren aan het elektriciteitsnet. Het doel van de minister is middels de subsidie een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar te bereiken “voor een representatieve referentiecasus en voor de meest kostenefficiënte zonnepanelen in de markt”.

De onzekerheid is dus beperkt en hoeft geen aanleiding te zijn om van het kopen van zonnepanelen af te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *