Gunstige lening afsluiten voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn door de zeer hoge energieprijzen op dit moment erg interessant. Maar niet iedereen heeft het geld ervoor zomaar klaarliggen. Het rijk heeft in juni de regeling om geld te lenen voor verduurzaming versoepeld: je kan nu ook het geld lenen als je alleen zonnepanelen koopt. Deze lening heeft zeer goede voorwaarden.

Noot: het onderstaande verhaal is onder voorbehoud. Er zijn een aantal onduidelijkheden waarover we vragen hebben uitstaan bij het warmtefonds.

Hoe kan je zonnepanelen met een lening aanschaffen in 8 stappen:

 1. Zorg voor een offerte voor zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld via onze zonnepanelenactie. Het duurt op dit moment vrij lang om een offerte te krijgen: reken op 3 maanden of meer. Let op: omdat de geldigheid van de offerte op dit moment maar één maand is moet je wel snel acteren als je de offerte krijgt.
 2. Vraag tegelijkertijd (of rond de tijd dat je offerte komt) een lening aan bij het warmtefonds. Hiervoor moet je financiële gegevens aanleveren, zoals inkomen, bron van inkomsten, hypotheeklast en leningen. Dit is nodig om te controleren of je in aanmerking komt.
  Hoe groot moet de lening zijn die je aan vraagt? Voor een kleine/middelgrote installatie is 6000 euro altijd wel genoeg.  Voor een groot dak en een flink elektraverbruik (meer dan 4000 KWh/jaar) zou je met 9000 euro bijna altijd wel uit komen. Je kan het deel van de lening dat je niet nodig hebt later zonder kosten teruggeven en hoeft er in de tussentijd geen rente over te betalen.
 3. Toekenning van de lening duurt volgens de website (op dit moment) maximaal 10 dagen. Als de lening wordt toegekend krijg je in een bouwdepot: geld waarmee je energiemaatregelen kan betalen. Let op: je krijgt het bedrag niet zelf in handen. Het is 9 maanden beschikbaar om goedgekeurde energiemaatregelen mee te betalen. Zonnepanelen zijn goedgekeurd, maar controleer alle details goed.
 4. Accepteer de offerte pas als de lening toegekend is. Als de offerte verlopen is vraag dan een nieuwe aan.
 5. Laat de zonnepanelen installeren (dit kan op dit moment 3-5 maanden duren na offerte-goedkeuring). Na installatie ontvang je de factuur.
 6. Dien de factuur meteen in bij het bouwdepot van het warmtefonds. Zij zorgen voor de betaling, direct aan de installateur. Je hoeft zelf niets voor te schieten.
 7. Als je teveel geld hebt aangevraagd voor het depot wordt daar aan de eind van de looptijd (9 maanden) automatisch de lening mee afgelost. Je betaalt alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk aan rekeningen hebt ingediend.
 8. Vraag na afloop je BTW terug.
  Let op: dit moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht. De koopdatum is de factuurdatum.

Aandachtspunten:

Wat qua planning een beetje lastig is is dat het aanschaffen van zonnepanelen (zowel het offerte-traject als de daadwerkelijk installatie) op dit moment lang duurt. Onderstaande punten zijn daarom extra van belang:

 • Je moet zeker weten dat je de lening hebt voordat je akkoord geeft aan de offerte.
 • Je moet zorgen dat het depot nog beschikbaar is als de factuur voor de zonnepanelen komt. De looptijd van het depot is 9 maanden. Indien nodig kun je de looptijd van het depot laten verlengen.

Het is het handigst om tegelijk, of net vóórdat je je offerte gaat krijgen, een lening aan te vragen waarvan je de panelen ruim kan betalen. Als de lening dan niet goedgekeurd wordt, accepteer je de offerte niet – en dan zit je nergens aan vast.

Let op: de regelingen en omstandigheden zijn aan verandering onderhevig.

Meer informatie