3 tips energie en geld besparen met dank aan Damir Spanic

040energie gids voor je energierekening

Het is een turbulente tijd. Zowel de prijs van energie en die van de maatregelen om het energieverbruik te verminderen nemen flink toe. 3 tips energie en geld besparen met dank aan Damir SpanicDe wachttijden voor maatregelen nemen toe. Subsidies en financiering voor energiemaatregelen veranderen. Wat kan je toch nog doen terwijl je wacht op leveranciers. Het duizelt je wellicht. Tijd voor een update van .

Veranderingen in de energieprijs

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn flink toegenomen tot soms meer dan 4 euro per kuub en 1 euro voor een kWh (kilowattuur). Mensen die nog een oud vast contract hebben betalen soms nog “ouderwetse prijzen”. Alle vaste contracten lopen binnen 3 jaar af. Nieuwe vaste contracten zijn nauwelijks te krijgen of niet erg interessant.

De regering heeft ingegrepen en er wordt voor het jaar 2023 een deel van de energierekening een lager tarief gehanteerd: voor gas €1,45 per kuub met een plafond van 1.200 kuub, en €0,40 per kWh met een plafond van 2.900 kWh. Boven die genoemde plafonds betaal je de prijs van het energiebedrijf.

De ACM is zou de jaarlijkse saldering moeten handhaven maar vindt de salderingsregeling  op dit punt niet duidelijk genoeg en wacht nu op het ministerie. Met name belangrijk voor klanten van Budget Energie, NLE, VrijOpNaam en GreenChoice.

Voor stroom die meer terug levert dan je hebt afgenomen (negatief saldo) krijg je erg verschillende tarieven afhankelijk van de leverancier. Het zal niet op grote schaal voorkomen omdat weinig mensen veel meer opwekken dan ze verbruiken. Mocht je wel veel meer opwekken dan je verbruikt kijk dan eens hier,

Veranderingen subsidie

Voor zonnepanelen wordt per 2023 voor particulieren de btw op 0% gesteld. Dat betekent dat de rompslomp om btw terug te vragen verledentijd is, en dat iedereen er gebruik van kan maken, wat lastig was voor ZZPers en bij uitbreiding of vervanging van de installatie.

De ISDE subsidie is van toepassing op isolatiemaatregelen en aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. De maatregelen moeten voldoende omvang en kwaliteit hebben om in aanmerking te komen. Voor een warmtepomp, zonneboiler en als je 2 maatregelen neemt krijg je ongeveer 30% subsidie. Voor een enkelvoudige isolatiemaatregel krijg je nu ook 15% subsidie. Misschien kan de overheid zich nog afvragen of het niet nog net wat simpeler kan.

Veranderingen financiering

De energiebespaarlening van de overheid kan gebruikt worden om alle energiemaatregelen te financieren – sinds midden van 2022 ook als je alleen zonnepanelen koopt. De rente van de lening is laag – ongeveer 4%. Huishoudens met een “verzamelinkomen” tot € 45.014 hoeven echter geen rente meer te betalen. Dat scheelt in 10 jaar over een lening van € 10.000 iets meer dan € 2.000 rente. Mooi meegenomen. Je kunt je verzamelinkomen opvragen bij de belastingdienst (zie link hierboven).

Oplopende kosten en wachttijden voor energiemaatregelen

040energie Eindhoven verduurzamen

Besparingen zijn nu tot 5x zo hoog en ongeveer 2x als je onder het plafond zit.

Bij de leveranciers van warmtepompen moet je erg lang wachten. Voor hybride warmtepompen is de wachttijd meer dan een jaar. De prijzen stijgen. Voor nieuwe kozijnen zijn de wachttijden al een tijd meer dan een jaar. De wachttijden voor zonnepanelen liggen op 4 maanden, soms meer, en de prijzen zijn de laatste half jaar 30% gestegen. De wachttijden voor nieuw glas beginnen ook op te lopen (glas maken kost veel energie). Voor wat meer reguliere isolatie (spouw, vloer en dak) is het heel druk en lopen de prijzen wat omhoog maar de wachttijden gaan nog wel.

We merken dat leveranciers “wat lastiger” klussen liever niet meer willen doen, en dat lang kan duren voordat je een offerte kan krijgen. Ook zul je merken dat de tijd die je hebt om op een offerte akkoord te geven kort is (1 maand). Dat komt omdat de prijzen snel veranderen en de leverancier later niet meer voor “oude” prijzen kan leveren.

Wat nu?

Op dit moment denkt 040energie dat je beter vroeger dan later wat aan je energieverbruik kan doen. Neem de wachttijden voor lief – het wordt toch niet snel beter. Let een beetje op met de prijzenvraag evt. aan de vereniging of een offerte een beetje redelijk is. Soms kan het lukken om op tijd een tweede offerte te krijgen. De prijzen bij de door ons aanbevolen leveranciers (via de website) zijn over het algemeen nog steeds “goed” in de markt, maar de prijzen veranderen zo snel dat we het niet altijd kunnen overzien.

En op korte termijn toch de rekening oplaag?

Er zijn tal van “kleinere” maatregelen die helpen je energieverbruik terug te brengen. Soms redelijk wat. Hierbij een kort top-10+ lijstje:

 1. Zet de thermostaat lager. 17 graden en zelfs minder kan. Maar het is wel 2 weken wennen. Drie graden lager scheelt 20% op je gasrekening.
  Ook de nachtverlaging lager zetten en een uur voor je naar bed gaat de thermostaat al lager zetten is een idee. Een uur eerder van 20 naar 15 graden scheelt  ruwweg 1.5% op je gasrekening.
 2. Zet de ketel op een lagere temperatuur. Het water in je radiatoren wordt dan minder warm. Het duurt iets langer voordat het warm is in je huis. Bijna allen huizen blijven warm, op water van 60 graden, terwijl de meeste ketels op 80 graden staat. Hiermee kun je ca. 5% op je gasrekening besparen. Als het te lang duurt kun je de keteltemperatuur gewoon terug zetten. 040energie biedt een web-applicatie aan om je te helpen.
 3. Verwarm niet je hele huis maar alleen de ruimtes waar je zit en de centrale ruimte waar de CV hangt. Als een kamer waar je langer bent te koud is kan je daar een elektrisch kacheltje neerzetten. Maar je moet dat alleen doen als je de thermostaat van het huis daarmee lager kan houden, want op zich is elektrisch verwarmen duur. Dus de het alleen alleen om lokale comfort-problemen te verlichten.
 4. Houdt deuren naar boven dicht: want warme lucht stijgt op. Houd deuren van ruimtes die je verwarmt dicht.
 5. Douch minder en korter. Ongeveer 15% van je gas wordt gebruikt om te douchen. Daar kunnen alle huisgenoten wat aan doen. Houd het kort.
 6. Kleine maatregelen warmte. Je kunt aan de slag gaan met radiatorfolie, tochtdichting (vooral bij deuren, kozijnen en tussen je muur en het dak) en het kan helpen om verwarmingsleidingen te isoleren, vooral als ze op koude plaatsen in je huis lopen. Het helpt en brengt zijn geld op maar verwacht geen wonderen.
 7. Houd gordijnen dicht ’s avonds. Vooral dikke thermo-gordijnen schelen wel wat, vooral voor slecht geïsoleerd glas en het gaat soms tocht tegen.
 8. Voorkom slurpers: Kijk goed naar alle apparaten die wat lager in het stopcontact zitten en veel stroom kunnen gebruiken. Bedenk of je ze meer uit kan zetten. Denk vooral aan: pompen (vijver, verwarming), desktop-PCs, elektrische vloerverwarming, gloeilampen en halogeenverlichting, het kastje van de TV. Alles wat “warm aan voelt” en wat langer aan staat of iets waar een elektrische motor in zit die regelmatig aan gaat. Ook oud witgoed (koelkast, diepvries, wasmachine, droger, vaatwasser) is niet al te best qua energieverbruik. Maar vervangen is niet goedkoop. Koop bij vervanging een apparaat met een goed ennergielabel. Erg oude (15 jaar) koelkasten en diepvriezers kun je waarschijnlijk beter vervangen.
 9. Voorkom sluipverbruik. Loop je huis door met een energie-meter (van de bouwmarkt) en haal alle apparaten die altijd meer dan 1 watt gebruiken van het net (tenzij je ze echt aan wil houden). Elke watt die je zo bespaart scheelt 9 kWh per jaar, dus tot 9 euro per jaar.
 10. Vervang je oude ventilatiebox door een slimme met zuinige motor. Het scheelt flink op je elektriciteitsverbruik (ca. 250kWh per jaar). Ook kan je de luchtkwaliteit verbeteren zonder dat je onnodig warme lucht naar buiten blaast door de ingebouwde CO2 sensoren.
 11. Gebruik een slim meter portaal. Als je een slimme meter hebt kun je je energieverbruik volgen op het internet via o.a. slimmemeterportaal of enelogic. Daarmee kom je wellicht nog wat zaken op het spoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.