Stel een energie vraag!!
040energie
stroomvoorziening voor electrisch rijden

Elektrische auto laden voor de deur

Bestuur 040energie | 2 februari 2022

040energie probeert sinds 2020 aandacht te krijgen bij de gemeente voor het probleem dat steeds meer mensen een elektrische auto voor de deur willen opladen. 040energie heeft hiervoor in 2022 een presentatie voor de gemeenteraad gehouden om de zaak weer vlot te krijgen.

Het probleem is dat veel mensen in Eindhoven geen oprit hebben maar hun auto vaak aan de stoep voor de deur parkeren. Door het opladen moet er dan een kabel over de stoep. De gemeente staat dat niet toe want je kunt er over struikelen en het is een hindernis voor slechtziende mensen.

Maar laden voor eigen deur heeft heel veel voordelen, zoals goedkoper laden (scheelt zo'n € 500 euro per jaar), laden van eigen zonnepanelen, gemak en verminderen van laad-ongelijkheid. Je ziet ook steeds meer kabels over de stoep wat straks weer veel gedoe gaat geven.

Er zijn inmiddels goede oplossingen bedacht voor de kabel over de stoep. 040energie wil graag met de gemeente kijken naar een twee stappen aanpak:

  • Kabelgoot-tegels op korte termijn. Dit lijkt een goede oplossing om de kabel zonder problemen van de tuin of gevel naar de auto te krijgen.
  • Op langere termijn het maken van hele kleine slimme laadpunten in of aan de rand van de stoep, nog steeds gekoppeld aan de energieaansluiting van een huis.


We stellen voor dat de laadpunten een kleine laadcapaciteit krijgen en dat ze zo snel mogelijk mee gaan doen in het slimme elektriciteitsnetwerk (ook terug leveren vanuit de auto-accu mogelijk maken). Door zo veel mogelijk auto’s veel aan het net te koppelen werkt het slimme netwerk erg goed en kunnen andere netwerk kosten beperkt blijven.

Deel dit artikel