Besparing van een zonneboiler

Een zonneboiler bespaart gas voor het maken van warm water uit de kraan. Het overgrote deel daarvan wordt gebruikt voor bad en/of douche.

Het verbruik is door het jaar ongeveer elke maand gelijk. Als je het gasverbruik weet van een aantal maanden waarin de verwarming uit staat, kun je dat omrekenen naar een heel jaar. Dus bijvoorbeeld het gasverbruik van de maanden juni, juli en augustus vermenigvuldig je dan met vier. Als je nog op gas kookt, dan zit dat er ook bij, maar dat is normaal gesproken niet zo veel.

Op dat gasverbruik voor het warme water kun je ongeveer de helft besparen met een zonneboiler.

Mocht je zonder je eigen cijfers al een schatting willen maken, dan kan dat op basis van richtgetallen: per persoon 75 kubieke meter gas gebruik per jaar.

  • Bij een huishouden van vier personen is dat 300 kuub, en daar kun je de helft van besparen. Bij een gasprijs van 1 euro per kuub gaat het dus om 150 euro waarmee je je investering wilt terugverdienen. Qua investering moet je denken aan 3000 euro na aftrek van de subsidie.
  • Bij een huishouden van 2 personen is het de helft: dus kun je 75 euro per jaar besparen.

De besparing is dus wat beperkt en de terugverdientijd vrij lang; veel mensen vinden daarom zonneboilers iets minder interessant.