Veelgestelde vragen warmtepompen

warmtepomp eindhoven 040energie1. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat de verwarming van je huis, inclusief sanitair warm water kan verzorgen. Het kan dus de CV ketel vervangen. Een warmtepomp verbruikt slechts ca. 25% van de energie die een CV ketel nodig heeft en kan dus een belangrijke bijdrage geven in het CO2-neutraal maken van je woning en het verbeteren van je energie-label.

2. Wat voor energie gebruikt en levert de warmtepomp?

Warmtepompen gebruiken elektriciteit. Ze leveren warmte en kunnen deze afgeven aan de lucht in huis (omgekeerde van een airco) of aan het CV water.

3. Hoe efficiënt zijn warmtepompen?

De efficiëntie van warmtepompen wordt uitgedrukt met de (Seasonal) Coefficient of Performance. ((S)COP). Afhankelijk van het type warmtepomp (lucht-lucht, lucht-water/hybride of bodem-warmtepomp) varieert de (S)COP van ca. 4 tot 6. Dat wil zeggen dat een warmtepomp 4 tot 6x zoveel warmte-energie afgeeft als hij aan elektrische energie gebruikt. Dat lijkt onmogelijk maar is het niet. Want een warmtepomp maakt geen warmte door verbranding maar verplaatst warmte van buiten naar binnen.

4. Worden warmtepompen nog efficiënter?

Fabrikanten zijn altijd bezig de efficiency te verbeteren. Echter, enorm grote verbeteringen zijn niet meer te verwachten want warmtepompen bestaan al heel lang. In Nederland zijn ze echter lang niet in de belangstelling geweest vanwege ons aardgasnet. In Frankrijk, Spanje en de Scandinavische landen zijn ze al heel gewoon, omdat het alternatief daar een elektrische radiator is. En dan zie je dat je direct 75% geld bespaart.

5. Zijn warmtepompen geschikt voor radiatoren?

In principe wel. Maar de meest gangbare warmtepompen werken het best met een lagetemperatuurverwarmingssysteem (LTV). Dat kan vloerverwarming zijn, maar ook lage temperatuur radiatoren (wat eigenlijk convectoren zijn). Belangrijk is dat wordt bekeken of je afgiftesysteem nog voldoende vermogen heeft als het koud is.

6. Kan ik hartje winter mijn hele huis met een lucht-warmtepomp verwarmen?

Ja, mits goed gedimensioneerd. Misschien is het verstandig ook je afgiftesysteem (radiatoren) aan te passen.

7. Hoeveel geld bespaar ik?

Dat hangt helemaal van je woning af. Maar grofweg kun je zeggen dat je voor elke m3 gas die je minder verstookt € 0,25 bespaart. Bij een gasverbruik van 2000 m3/jr is dat dus € 500 per jaar.

8. Moet ik eerst isoleren?

Voor verduurzaming is isolatie altijd goed. Hoe beter je huis geïsoleerd is hoe lager het vermogen en daarmee de prijs van de warmtepomp.

9. Hoe krijg ik warm water en hoe moet ik koken?

Als je helemaal van het gas af wilt, moet je natuurlijk ook een voorziening voor warmwater hebben en elektrisch gaan koken. In de praktijk zal het koken op inductie gaan. Voor warm water zijn er warmtepompen met ingebouwde boiler.

10. Nu een warmtepomp of wachten op waterstof?

Wij verwachten dat het nog héél lang duurt voor waterstof kostentechnisch uit kan. Zelfs als dat er is, kun je altijd nog beter een warmtepomp gebruiken dan een CV ketel op waterstof. Dit komt doordat een warmtepomp veel minder energie gebruikt dan er nodig is om het waterstof te produceren. Zelfs als die energie door zonnepanelen of windmolens wordt geproduceerd.

11. Maakt een warmtepomp veel geluid?

Een warmtepomp maakt altijd wat geluid. Maar de reglementering is zeer sterk en mits goed aangelegd geven ze geen overlast. Een CV ketel maakt ook geluid. Veel mensen stellen deze vraag bij warmtepompen, weinig mensen bij airco’s. Toch maken airco’s minstens zoveel geluid. Airco’s staan bovendien aan als veel mensen buiten zijn (’s zomers). Warmtepompen staan ’s winters aan als veel mensen binnen zijn.

12. Kan ik een warmtepomp combineren met mijn bestaande combiketel?

Dat kan zeker. Je komt dan op een zogenaamde hybride ketel uit. Meer informatie hierover vind je op warmtepomp informatie.