040energie over gasvrij volgens Lubach

De tv-uitzending Nederland gasvrij op 8 november van Arjen Lubach heeft veel vragen opgeroepen, ook bij leden van 040energie. Arjen stelt dat Nederland verkeerd bezig is door zich te fixeren op het afkoppelen van het gas van huizen en wijken. Hierbij onze reactie op zijn stellingname en de gegeven voorbeelden.

Arjen: isolatie eerst
Isolatie is prima. Dit is vaak het eerste wat moet gebeuren, daarin wijkt Arjen niet af van de brede consensus in Nederland. Maar bij de voorbeelden gaat het mis. Hij suggereert dat we redelijke huizen niet verder moeten isoleren en alleen bij heel slechte huizen de belangrijkste isolatiemaatregelen moeten nemen. Dat kan elke woningeigenaar beter zelf beslissen! Wat wel zou helpen is meer stimulering van isolatie door de overheid: de huidige subsidieregeling SEEH is karig en wat lastig.

Glas
Arjen noemt als voorbeeld van hoe het niet moet het vervangen van (oude) dubbele ruiten door HR++ of triple glas. Voor verwarmde vertrekken verdien je dit in ongeveer 15 jaar terug op je gasrekening met de huidige gasprijzen – en die ruiten gaan zeker 30 jaar mee. Vaak naderen de oude dubbele ruiten toch al het einde van hun levensduur. Als het geld goedkoop is, zoals nu, kun je oud dubbel glas verantwoord vervangen. Het wordt wel duur als ook je kozijnen aan vervanging toe zijn – zet vooral geen nieuw glas in halfgare kozijnen. Dan is het een keus wanneer je de renovatie wilt starten.

Warmtelekken
Arjen suggereert om eerst de ergste lekken te dichten. Soms is een stapsgewijze aanpak inderdaad mogelijk. Dan begin je met de maatregelen die het meest opbrengen: spouwmuurisolatie en vervanging van enkel glas door HR++. Dat is niks nieuws. Maar daarna wordt het lastiger. Vloerisolatie, dakisolatie en het vervangen van oud dubbelglas verdienen zich wat langzamer terug. Soms is het nodig een aantal zaken ineens aan te pakken om echt verder te komen. De juiste aanpak verschilt per huis.

Arjen: warmtenetten leveren geen CO2-verbetering
Voor warmtenetten zijn er duurzame en minder duurzame oplossingen om de warmte op te wekken. Er is terecht veel discussie over geïmporteerd hout. Maar er zijn ook warmtenetten die ‘groen’ worden gevoed met aardwarmte (geothermie), snoeihoutketels of centrale warmtepompen. Het grote bezwaar tegen een warmtenet is de forse investering. Daardoor wordt het nodig voor bijna alle bewoners om mee te doen gedurende lange tijd.

Arjen: een warmtepomp levert geen CO2-besparing op
Als een gascentrale de benodigde elektriciteit voor een warmtepomp opwekt, scheelt dat al ongeveer de helft in CO2-uitstoot, als die warmtepomp in een geschikt huis de gasketel vervangt. De gemiddelde ‘groenheid’ van de stroom in Nederland zal steeds verder toenemen – bijvoorbeeld door meer windmolens – en dan wordt een warmtepomp vanzelf steeds ‘groener’. Voor veel huizen is een warmtepomp nu al financieel aantrekkelijk voor de bewoner.

Ten slotte
Het streven is om binnen 25 jaar alle huizen in Nederland van het gas te halen. Dat gaat nu heel langzaam. We moeten dus zo snel mogelijk beginnen om te leren hoe het straks moet – en niet op grond van oppervlakkige zienswijzen de hakken in het zand zetten. Het is heel hard nodig om het proces uit te proberen in een aantal wijken, zoals ook in Eindhoven gebeurt. En voor iedereen die individueel aan de slag wil: 040energie helpt met eerlijke informatie over voordelen en nadelen en verantwoorde maatregelen. De uiteindelijke keus blijft gewoon bij de woningeigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *