Niet warm van waterstof

Het lijkt zo’n mooie oplossing: verwarmen van huizen op waterstof in plaats van gas. De leidingen liggen er al. Wel wat aanpassingen aan ketel en gasfornuis, maar alles kan lekker blijven zoals het is. Helaas!

De gemeente Eindhoven heeft zijn best gedaan om het uit te zoeken. Een heel circus experts was uitgenodigd en de inzichten zijn uitgewisseld. De conclusie: technisch is het wel mogelijk, maar helaas is er pas heel laat in de energietransitie redelijk wat waterstof beschikbaar (gemaakt uit structurele overproductie van groene stroom). Verder moeten dan ook nog alle opslag- en transportproblemen worden opgelost en zal de industrie het heel hard nodig hebben. Kortom: daar kunnen we voor onze huizen niet op wachten…

Dit verhaal is gebaseerd op een artikel uit het Eindhovens Dagblad.

2 gedachten over “Niet warm van waterstof

 1. Jos Giroldi

  Heb nèt een nieuwe Vaillant combiketel geplaatst ter vervanging van de oude, verder heb ik al jaren een zonneboiler. Panelen komen hier alleen op het dak als er plaatselijk opgeslagen kan worden in een grote accu. Voor de rest wacht ik gewoon op waterstof en ben de rest van die doemscenario’s langzaam helemaal zat.

  1. 040 Energie Bericht auteur

   Hallo Jos,

   Het is ook niet zo duidelijk wat de opties zijn op dit moment om zomaar van het gas te gaan. Verder: iedereen kan gewoon zijn eigen keus maken en er is geen noodzaak de eerste te zijn. Wat inderdaad zorg en doem veroorzaakt is dat er een urgentie is ontstaan om wat te gaan doen: maar niet alles kan morgen. Doe gewoon wat je boerenverstand je ingeeft. Doe dingen die zinvol zijn voor jou en je portemonnee. Bij een ketelvervanging kan het interessant zijn om over te gaan naar een hybride warmtepomp / CV ketel systeem bij een wat forsere gasrekening. En isoleren is altijd goed. Neem het mee als je toch gaat verbouwen – maar doe het goed als je het doet (en niet half). 040energie probeert oplossingen te vinden die jou echt helpen. Als dat niet zo is zijn we daar gewoon eerlijk over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *