Transitievisie

Politiek is vergankelijk. We zagen een premier in Glasgow roepen om “actie, actie, actie”. Bij fossiele investeringsstop van Glasgow won na veel aarzeling “de dreiging van fors gezichtsverlies” het van exportgarantie voor fossiele infrastructuur bedrijven. Laten we het als doorlopend voortschrijdend inzicht kwalificeren: transitievisie.

Warmtenet van Eindhoven 2021

En zie onze gemeentepolitiek. Er is een transitievisie warmte met voor elke wijk een keus hoe de verduurzaming gestalte zou moeten krijgen. Er ligt veel nadruk op warmtenetten. Dat wordt vooral ingegeven door de lange planning die nodig is om een warmtenet te realiseren. Warmtenetten beloven op een simpele manier huizen van het gas te halen zonder dat het huis op zijn kop moet. Op zich heel mooi.

Maar warmtenetten hebben 1 hele vervelende eigenschap: ze zijn ontzettend duur. En als maar een deel van de wijk meedoet wordt het nog duurder voor de rest. Er is heel veel geld uit Den Haag nodig (2 miljard voor Eindhoven alleen), anders gaat het niet gebeuren dreigt de wethouder. ’t Ven mag de spits afbijten. Daarna volgen wellicht meer wijken. Maar niet te veel, want er is maar een heel beperkte hoeveelheid duurzame houtsnippers voor de biomassacentrale. 50% van de warmte komt nog uit gasketels. Zo’n 25% van de warmte gaat onderweg verloren. Ook over de prijs van de warmte zelf, bepaald door het Niet Meer Dan Anders principe is vaak veel te doen. Zit je er aan vast, dan zit je er vaak nogal aan vast: en als meer mensen uittreden moet de rest de kosten opbrengen. Steeds minder huizen zullen zonder aanpassingen aangesloten kunnen worden. Kortom: het is een verhaal met een keerzijde.

Kijken we eens goed door onze oogharen naar Eindhoven dan zien we een relatief platte stad met geen enkele hoge of midden temperatuur warmtebron. Dat is niet handig voor warmtenetten. En dat klopt: volgens de gemeente zal maar 10 – 40% van de stad op een warmtenet worden aangesloten.

Warmtepompen kunnen en moeten dus een hele grote rol gaan vervullen voor de toekomstige verwarming van Eindhoven. Ook warmtepompen zijn niet heilig; maar er gloort licht:

 • Het niet warm worden van huizen is gevreesd dankzij Radar. Maar in heel veel huizen gaat het prima. Huizen moeten vaak eerst geschikt worden gemaakt door extra isolatie en andere radiatoren of vloerverwarming.
 • Alle huizen warm kun je warm houden met een hybride warmtepomp: die gebruikt alleen gas als het heel koud is. Je bespaart meteen 60-80% van je gas. Je kunt doorgroeien naar 100% warmtepomp. Of misschien kun je in plaats van dat laatste beetje gas vanaf 2040 wel duur waterstofgas gaan gebruiken. En: een hybride warmtepomp nemen is vaak nu al interessant.
 • Er komen steeds meer hoge temperatuur warmtepompen die verwarmingswater van meer dan 50 graden kunnen maken. Daarmee kunnen steeds meer huizen 100% elektrisch verwarmd worden.
 • Bij verhuizingen en grotere renovaties van huizen kun je de isolatie en de verwarmingsinstallatie meteen goed aanpakken. Daarmee lukt het vrijwel alle huizen van het gas te krijgen.
 • Je kunt ook stap voor stap je huis isoleren en verbeteren. Je kan je verwarming op een lagere temperatuur zetten en zo proberen welke watertemperatuur voor jouw huis voldoende is om het warm te houden. 040energie heeft met hulp van Urgenda voor 70 ketels een stappenplan en filmpjes beschikbaar hoe je dit in 10 minuten kan doen.

Genoeg mogelijkheden, en steeds interessanter door de hoger wordende gasprijs.

Waar het echter enorm knelt is in de installatie-branche: die moet nog helemaal uit de startblokken komen. Het is de hoogste tijd om een deel van het geld en energie van de gemeente, eventueel in regionaal verband, te gebruiken voor het planmatig opleiden en versterken van de lokale installatiebranche. En om grotere warmtepomp uitvoeringsprojecten te starten om ze zeker te stellen dat er werk is zodat bedrijven ook “durven te investeren”. Al doende leert de installatie-branche. En het hoeft niet per se wijk voor wijk: iedereen kan meedoen en zo minder voor energie betalen. Ook het versterken en verslimmen van het elektriciteitsnet van Enexis moet aandacht krijgen.

040energie is niet alleen in deze mening. Lees hier een opiniestuk in Trouw van Roebyem Anders en Marjan Minnesma. Marjan (directeur Urgenda – van de klimaatzaak tegen de Staat) is de onofficiële aanvoerster van het verduurzamen van Nederland: “actie, actie, actie”! Hopelijk straks ook in de gemeente Eindhoven.

1 gedachte op “Transitievisie

 1. Jan

  Het goede nieuws is dat Eindhoven een eerste “transitievisie warmte” opgesteld heeft. Deze visie dient ook aan te sluiten op de levering van energie.
  Voor de warmtepompen, zonnepanelen en windmolens worden we steeds meer afhankelijk van een electriciteitsnetwerk met voldoende transport en opslag capaciteit. Enexis, de beheerder van ons electriciteitsnetwerk, heeft een studie gemaakt. In de studie staat dat Enexis op haar beurt afhankelijk is van onze keuzes:

  Quote van Enexis: “Welke investeringen nodig zijn voor het energiesysteem van de toekomst, hangt sterk af van de keuzes die op lokaal en regionaal niveau worden gemaakt. Hoe snel gaan woonwijken van het aardgas af? Wat wordt de bijdrage van de industrie als het gaat om restwarmte, waterstof of duurzame gassen? Lastig is dat we met maatschappelijk geld de juiste investeringsbeslissingen moeten nemen terwijl er nog zoveel onzekerheden zijn” .

  Ik mag aannemen dat onze bestuurders en Enexis druk zijn met de noodzakelijke keuzes. Zoniet, kunnen onze zonnepanelen hun energie niet op het net kwijt en zitten we straks in de winter in de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *