Naar een warm en gasloos Eindhoven

Het was een goed bezochte avond op 29 juni in de Oasezaal. De materie bleek nog lastig. Wel zijn we veel wijzer geworden over hoe we naar een gasloos Eindhoven kunnen.

De gemeente laat duidelijk zien dat er een enorme uitdaging ligt om de bebouwde omgeving minder CO2 te laten produceren. Dat moet voor een groot deel worden bereikt door het isoleren en CO2-neutraal verwarmen van die huizen . Daarbij zijn warmtenetten en warmtepompen middelen die de warmtebehoefte na isolatie moeten invullen.

Ad van de Ven legt uit dat na het isoleren het een aparte kunst is om verwarmingssystemen goed in balans te krijgen: de warmteafgiftecapaciteit moet voldoende zijn, ook bij lage buitentemperaturen, en de warmtepomp moet ook in koude tijden als de COP (het rendement) daalt nog voldoende energie leveren.

Alius energie levert een systeem waarbij de lucht en de zon warmte geven en de zon ook elektriciteit opwekt in een PVT-paneel. Er worden wat voorbeelden gegeven van projecten. Het is nog nieuw maar ziet er veelbelovend uit.

Als laatste presenteert zijn energieloket en daagt de mensen uit om mee te denken hoe het onderwerp populairder te maken. Goede aansprekende voorbeelden zijn waarschijnlijk een heel goede manier om dit te bereiken.

De presentaties van de sprekers zijn hier te downloaden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *