Wind- en zonneparken rond Eindhoven

Voor de verduurzaming van de energievoorziening zijn veel wind en zonneparken nodig. Het rijk heeft regio’s opdracht gegeven om een Regionaal Energie Strategie (RES) plan op te stellen. En dan met name: waar zouden rondom Eindhoven wind en zonneparken kunnen komen?

RES plan
Het RES plan voor de metropool regio Eindhoven is publiek toegankelijk. Met name van interesse is “bijlage 5.2” over wind- en zonneparklocaties.. Het is een fors verhaal – er is naar heel veel aspecten gekeken. Hierbij kaartjes met locaties voor wind- en zonneparken.

Bij mij in de buurt?
Een windmolen in de buurt lijkt niet aantrekkelijk. Het zou goed zijn als iedereen die zich zorgen maakt moeite doet om goede informatie te krijgen. Dat is helaas niet makkelijk want informatie is soms erg abstract. Het zou beter zijn het aan den lijve te kunnen ondervinden. Dit is wel een punt waar wellicht winst te behalen is: goede informatie gecombineerd met ervaring. Liefst eigen ervaring of anders verhalen van mensen met eigen ervaring. En dan niet social-media-bubble-selectief: die bevestigen alleen de mening die je al hebt.

Windparklocaties in RES 1

Zonneparklocaties in RES 1

Verder: de normen van de overheid dekken veel af: er wordt echt niet zomaar een park neergezet. Over een paar zaken loopt nog wel discussie. Als laatste oplossing voor overlast blijft evt. compensatie.

Burgerparticipatie
Een ander aspect van energieparken is dat er een overheidsstreven is naar 50% burgerparticipatie. Dat heeft een aantal voordelen. Als je stemrecht krijgt kun je meebeslissen over het bedrijf van het park. Je kan ook financieel meeprofiteren. Als je dicht in de buurt zou wonen zou je een gratis aandeeltje kunnen krijgen ter compensatie. En het is aardig om de energie van je eigen park te gebruiken voor het dekken van jouw energieverbruik, inclusief je toekomstige verwarming en auto.

040energie positie
040energie overweegt een rol te nemen in het participatie-streven voor bewoners van de gemeente Eindhoven. Wel onder voorwaarde dat er zorgvuldig beleid en besluitvorming is, waarin serieus rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden. Laat ons weten wat je hiervan denkt en of je belangstelling hebt hieraan mee te werken: marnix_email

Graphics RES metropool regio Eindhoven

1 gedachte op “Wind- en zonneparken rond Eindhoven

  1. Jan

    Fantastisch dat we dit initiatief nemen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.
    Vergeet niet onze netbeheerder hierin te betrekken zodat we zeker zijn dat deze energie in onze huizen terecht komt.

    Naast dit initiatief is het m.i. ook nodig om zelf de rol van energieleverancier ter hand te nemen. Natuurlijk betalen we de netbeheerder Enexis voor de transportkosten maar we voorkomen hiermee dat commerciele partijen mee profiteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.