Zet ‘m op 45°C, ook bij -10°C?

De plannen om een warmtepomp te nemen bij ons thuis liggen klaar: de zolder wordt over een jaar verbouwd en de ketel is te oud om nog te verhangen. Tijd voor een alternatief dus. Maar in een matig geïsoleerde twee onder één kap uit 1978: kan daar zomaar naar een warmtepomp in?

Een warmtepomp kan het water in een verwarming minder heet maken en werkt steeds efficiënter als de temperatuur van het radiator water lager kan blijven. Maar dan moet er natuurlijk nog wel genoeg warmte uit je radiatoren komen om het warm te houden in huis bij -10°C . Gelukkig kan je proberen hoe het in je eigen huis zou zijn als je een warmtepomp zou nemen. Hierbij verslag van onze ervaring.

Om te beginnen hebben we onze oude Nefit Ecomline ketel op een stooktemperatuur van 45°C gezet. Je merkt meteen dat het veel minder snel opwarmt ’s morgens. Dus daar moet je rekening mee houden: niet meer de thermostaat op 15°C als je naar bed gaat: laat maar staan op 18°C of, als het heel koud wordt, op 18,5°C. In december en januari warmde het steeds netjes op. Maar echt koud was het buiten niet.

Vorige week toen het lang -10°C was bleef het tot onze verbazing in de woonkamer nog steeds aangenaam (19,5°C of 20°C). Wel komt een oude kwaal in ons huis bij dit soort temperaturen naar boven: kamers met veel buitenmuur en raam (de keuken, en twee kamers op de 1e verdieping) waar je overdag wil zijn koelen te veel af: ze hebben te weinig radiatorcapaciteit vergeleken met de woonkamer waar de thermostaat hangt. Dus er is nog wel wat werk aan de winkel. In ons geval moeten we de radiator capaciteit op die koude kamers vergroten.

In de keuken hebben we dat geprobeerd met twee comfortspeed radiator-ventilatortjes maar dat hielp niet genoeg. Misschien iets voor IR verwarming (die aan gaat als je er binnen loopt).

Al met al een geslaagd experiment en een gelukje dat we -10°C hadden. Nu weten we het zeker. Nog wat extra te isoleren door van oud dubbel glas naar HR++ (of beter) te gaan, en door het  bijvullen van de oude spouwmuurisolatie. Plus wat investeren in extra verwarming van de koudere kamers. Dan moet het zeker gaan lukken met een warmtepomp die tot 45°C kan. Nu een warmtepomp uitzoeken en mannetjes zoeken voor alle plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *