Duurzame óf goedkope energie? Allebei natuurlijk!

De Consumentenbond doet mee aan de samenstelling van de jaarlijkse ranglijst van de meest duurzame energieleveranciers én komt jaarlijks met een voordelig energiecollectief. Daarbij is iets vreemds aan de hand.
Blijkbaar vindt de Consumentenbond het moeilijk een goede keuze te maken voor zijn leden. De winnaar van het energiecollectief dit jaar – met het goedkoopste eenjarige aanbod voor deelnemers – bungelt ergens in de onderste regionen van de lijst met duurzame leveranciers. Kennelijk is vooral de prijs van belang.

Zelf vergelijken en overstappen
Het kan ook anders. Er zijn talloze vergelijkingssites waarbij je zelf kunt selecteren op groene stroom en groen gas. Even je verbruik invullen, de resultaten sorteren op prijs en voilà, je hebt geen energiecollectief of Consumentenbond meer nodig. De grootste financiële winst zit in jaarlijks overstappen en aan het eind van dat jaar de ‘overstappremie’ opstrijken die bij praktisch iedere deal inbegrepen is. Als je je aanmeldt bij de gekozen leverancier, zorgt die voor het opzeggen van je oude contract. Kortom, het is een werkje van niks. Wil je meer weten over de ‘groene’ lijst, kijk dan bij WISE, een van de samenstellers. Je vindt er ook een energievergelijker om  de beste leverancier te vinden op basis van jouw verbruik.

Duurzame top tien
Kies je een leverancier uit de top tien, dan weet je dat je qua duurzaamheid de beste keuze maakt. Al zit de echte duurzaamheidswinst vooral in andere dingen: wek je eigen zonne-energie op, isoleer je huis, ga over op ledlampen, vervang onzuinige apparaten enzovoort. Alle energie die je niet nodig hebt is 100% schoon!

De winnaars
De winnaar van het eenjarig energiecollectief van de Consumentenbond vind je met een score van 3.7 in het rode deel van de lijst: Budget Energie. Dat het ook anders kan, bewijst vreemd genoeg dezelfde Consumentenbond: voor een driejarig contract komt Greenchoice (nr. 9) als beste uit de bus.

Ook Vereniging Eigen Huis heeft een energiecollectief. Voor een driejarig collectief contract kun je terecht bij Vandebron en Huismerk Energie, beide in de top tien. Een eenjarig contract is bij VEH geen aanrader: dan beland je net als bij de Consumentenbond bij Budget Energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *