HIER Opgewekt 2018, een inspirerend evenement

Rogier bezocht HIER Opgewekt 2018. “Wat een energie kreeg ik daarvan. Als 040energie staan we zeker niet alleen en hebben we samen met alle andere coöperaties en verenigingen een duidelijke impact.”

Op vrijdag 23 november 2018 vond in Bussum voor de zevende keer het Evenement HIER opgewekt plaats. Het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland. Rogier Groeneveld doet verslag.

Kwartiermakers
In de plenaire sessie werd de mensenkennis van het publiek getest: in een afvalrace mochten we proberen te voorspellen wat het antwoord zou zijn van mensen die op straat werden geïnterviewd. En dat was vaak genoeg niet zoals je zelf zou denken.
Directeur Siward Zomer van ODE hield een vurig pleidooi voor het belang van energiecoöperaties: aangezien de productie van wind- en zonne-energie voor de helft in eigendom van de omgeving is, gaan we het met de markt alleen niet redden. En daarom zitten we als energiecoöperaties ook aan een van de tafels, de elektriciteitstafel, in het Klimaatakkoord.
Tijdens de discussie over het dossier Aardgasvrije Wijken kwam naar voren dat er een sterke rol is weggelegd voor de organisatie van bewoners en de buurt, juist omdat de gemeenten nog geen pasklaar antwoord hebben. Kwartiermakers die dit in de buurt gaan helpen organiseren: een nieuw vak is geboren!

Aardgasvrij
In de sessie “500 wijken aardgasvrij” vertelde Sible Schöne over dit nieuwe initiatief en wat de doelen zijn. Eén: de Regionale Energie Strategieën (RES) zijn goed voor 35 TWh, waarvan 50% participatief. Twee: er komen 500 bewoners-initiatieven in de komende 3 jaar.  De coalitie van verschillende partijen, waaronder Buurkracht, Energieloketten en HIER-klimaatbureau en HIER-verwarmd, gaan dit helpen opzetten. Een geweldig concreet en inspirerend idee!  Als buurt of bewonersgroep kunnen we aan de slag. De provincie Groningen is al bezig en het Programma Lokale Energie Transitie (PLET) is opgericht. Wat helpt om te weten is dat de meeste gemeentes wel al plannen in de la hebben liggen maar dit niet altijd al willen zeggen. Doorvragen! Dit helpt ook om straks verrassingen te voorkomen, zoals dat bewoners straks zeggen ‘er wordt gezegd dat we mogen meepraten maar er is kennelijk al besloten, want in de krant staat dat we een warmtenet gaan krijgen’. Zo wil je het niet aanpakken. Vorm daarom een coalitie met de gemeente en stad en neem de burgers daarin mee! Samen met de overheid en de marktpartijen willen we de bewoners ook meenemen.

Bewoners
In een van de parallelsessies maakte Gerwin Verschuur van de Participatie-coalitie het volgende punt: leg vooral duidelijk neer bij de bewoners dat we die optie willen kiezen die tot de laagste woonlasten leidt. Bewoners willen weten ‘wat krijg ik, wat kost het en wat levert het op’ zoals Pieter Hameetman van FEIN Lab het vlot samenvatte. Om de wijk te organiseren helpt het om te kijken welke expertises we hebben in de wijk en om een wijkambassadeur of wijkregisseur in het leven te roepen (… weer van die mooie nieuwe rollen).

Energy Party
In de parallelsessie “werk maken van energiebesparing” kwamen een vijftal presentatoren aan bod. Opgezweept door een snelle automatisch doorlopende Pecha Kucha-presentatie vertelde Rachad Ghaddoura hoe HOOM te werk gaat. Daarna sprak Stefan van Tongeren over het energieloket “Het Nieuwe Wonen-Rivierenland”.
Ben Boschker was van nature al superenergiek en was zelfs eerder klaar dan Pecha Kucha. Hij had een geweldig leuk verhaal hoe je een EnergyParty organiseert voor  vrienden of kennissen en op die manier de discussie over energie besparen aanwakkert. Met de EnergyParty hadden ze in Den Haag maar liefst  200 partijtjes georganiseerd over de afgelopen 4 jaar.
Annemiek Verstappen vertelde over Mijn Groene Huis, een buurtinitiatief in Zeist.
Wim Schutten van het buurtinitiatief De Groene Regentes hield een vlammend betoog over hoe hij als kwartiermaker in den Haag de verduurzaming in de Haagse wijken Regentesse en Valkenboskwartier aanzwengelt, en mooi gebruik maakt van de ‘bewonersscan’ en de ‘wijkscan’ die HOOM hiervoor ontwikkelde.

Energiecoaches
Dit is precies wat wij nu ook in Eindhoven gaan doen: samen met HOOM leidt een groep enthousiaste vrijwilligers op tot energiecoaches die straks de wijken ingaan om bewoners te helpen bij de verduurzaming van hun huis.

Al met al een uiterst geslaagde bijeenkomst, waar het na afloop gezellig netwerken was – tot ik zo schor was dat het tijd was om de trein naar huis te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *