IR-panelen als hoofd- of bijverwarming

Infraroodpanelen (IR) zijn er in vele maten en vermogens. Maar wat kun je ermee? Wat zijn de voordelen en nadelen? Waarom zouden ze voor mij interessant zijn? Vervangt IR mijn huidige verwarming of vult het die aan? En waar koop je ze?

images-2Op deze vragen probeert een antwoord te geven en advies als je daadwerkelijk tot aanschaf wilt overgaan. Bovendien heeft een paar testpanelen om uit te proberen en wat eenvoudige meetapparatuur om de plaatsing te helpen optimaliseren.  Meer weten? Je kunt mailen naar infradood_email.

Wanneer zijn IR-panelen interessant?
Als het milieu en je portemonnee je ter harte gaan maar je wilt niet inboeten aan comfort, is een vergelijking van verwarmingssystemen de moeite waard. IR-panelen zijn een mogelijke oplossing voor de verwarming van een woning zonder gasaansluiting of geschikt als bijverwarming waardoor de hoofdverwarming efficiënter kan worden ingezet.

Wat is IR eigenlijk?
Infraroodpanelen, kortweg IR-panelen, zijn elektrisch verwarmde platen die korte tijd na het inschakelen een temperatuur van ca. 100 graden Celsius bereiken en warmte (ofwel: infrarode straling uit het voor ons onzichtbare deel van het lichtspectrum) uit gaan stralen. De warmtestraling is juist bij deze temperatuur aangenaam op een afstand van zo’n 2,5-3 meter en vergelijkbaar met een lekker zonnetje.

Gericht verwarmen
Het is bij IR niet de bedoeling om de kamertemperatuur (de luchttemperatuur) te verhogen, maar wel om het de mensen die in de kamer verblijven zo aangenaam mogelijk te maken. Vergelijk het met een lekker zonnetje in maart: de lucht is fris maar toch zit je lekker op een terrasje van de zon te genieten, terwijl je in juli bij dezelfde zon liever de schaduw opzoekt vanwege de hogere luchttemperatuur. Deze gerichte manier van verwarmen kost minder energie dan het verwarmen van een hele ruimte.

Muur of plafond

?????????????

Je kunt IR-panelen overal neerzetten of ophangen waar je er maar behoefte aan hebt, maar tegen het plafond voldoen ze het beste. Over het algemeen zijn het rechthoekige platen maar ook gebogen vormen zijn te koop. De afmetingen zijn gerelateerd aan het vermogen van de panelen. Het vermogen hangt weer af van de afmetingen van de ruimte.

Vermogen
Om een indruk te geven: per vierkante meter plaat kun je ca. 1100 watt vermogen hebben en voor een standaard geïsoleerd huis met een woonkamer van 30 m2 is in totaal ca. 3200 watt aan geïnstalleerd vermogen nodig – verdeeld over een aantal platen – om een optimaal leefklimaat te waarborgen, ook als het buiten flink koud is.

Wat zijn de voordelen?

 • IR-verwarming is makkelijk aan te leggen, je hebt geen installateur nodig. Wel even advies inwinnen over hoe de wattages over de verschillende groepen in huis te verdelen, zodat de stoppen er niet uit vliegen. Als de elektrische installatie goed is aangelegd, is de verdeling van de groepen over de diverse ruimten al goed geregeld zodat de kans op problemen op voorhand al klein is.
 • Je krijgt een gezond en comfortabel binnenklimaat zonder rondwervelend stof.
 • De panelen zijn uitstekend te regelen via thermostaten, timers, aanwezigheidssensors en dergelijke, ook op afstand via apps.
 • Door overal waar nodig panelen te plaatsen en te besturen naar behoefte kan, ook door de snelheid waarmee het systeem kan reageren, overal het gewenste binnenklimaat worden geregeld.
 • IR is redelijk goedkoop in vergelijking met de aanleg van gas-cv of warmtepompen.
 • Als je al warmtepompen of nog de “ouderwetse” gas-cv hebt, kan IR als aanvulling dienen voor lastige plekken, onder bureaus of in zelden gebruikte ruimtes waar de radiatoren dichtgedraaid zijn.
 • IR-verwarming is directe straling op het lichaam en wordt daarom minder beïnvloed door openstaande deuren die koude tocht veroorzaken.
 • Als je verhuist kun je de hele installatie simpel meenemen.

Zijn er ook nadelen?

 • Normaal is het stroomverbruik van IR verrassend laag, maar als het huis niet goed geïsoleerd is wordt het verbruik wel degelijk hoger! Zoals gezegd is IR directe straling en pas in tweede instantie worden vloer en wanden (indirect) verwarmd. Door een slechte isolatie gaat er dan te veel warmte verloren. Ook via de ramen gaat veel warmte verloren door uitstraling. Een goede isolatie en HR-glas zijn dus sterk aan te raden.
 • IR vraagt een zekere gewenning aan een nieuwe manier van verwarmen en bewuster stoken.
 • De straling heeft een soort ‘schaduwwerking’. Van boven bestraalt een IR-paneel je lichaam maar als je aan een tafel zit krijg je toch koude voeten. Daarom kan in zo’n situatie een klein paneel bij je voeten uitkomst bieden. Bijvoorbeeld onder een bureau.
 • Bij plafondmontage zitten verlichting en IR-panelen elkaar soms in de weg. Het hangt van je smaak en de situatie af of dat echt een probleem is of niet.

 Wat voor panelen zijn er en waar zijn ze te koop?
img_2969-1
Het aanbod loopt van simpele, witte, goedkope maar degelijke panelen tot luxe types die mooi afgewerkt zijn en van foto’s of graphics voorzien. Ook zijn er panelen met ingebouwde snellere opwarming, die als ze eenmaal op temperatuur zijn terugschakelen op lager vermogen. Of met een spiegel als oppervlak voor in de badkamer. Ook zijn er mobiele IR-units. En dan is er nog een heel assortiment aan thermostaten en tijdschakelaars, sensors en dergelijke, al dan niet via wifi te besturen. Te veel om op te noemen.

Echte installatiebedrijven zijn er weinig, webwinkels des te meer. Een bedrijf dat je volledig kan ‘ontzorgen’ als je op helemaal op IR wilt overgaan is Thermiq.nl. Voor productinformatie kun je bijvoorbeeld de volgende sites bekijken: thermiq.nl, infraroodverwarming.nl, warmtepanelen.nl, polarheat.nl, verwarmingshandel.nl en edimax.com[1].

Wat kost het? Een voorbeeld
De kosten worden bepaald door de grootte van de installatie, de besturingswensen en de individuele smaak. Om een voorbeeld te geven: Jan heeft een tussenwoning met

 • een woonkamer van 32 m2
 • een keuken van 10 m2
 • drie slaapkamers van respectievelijk 15, 12 en 9 m2
 • een badkamer van 7 m2
 • een entree van 7 m2
 • een toilet van 2 m2
 • een weinig gebruikte zolder van 32 m2.

Jan wil gaan verwarmen met IR-panelen die allemaal een thermostaat en timer hebben; voor de woonkamer en de grote slaapkamer ook nog een door een app bestuurbare unit. Jan is doe-het-zelver en besluit het allemaal zelf te installeren. Omdat de woning al wat ouder is en grote ramen heeft, is de isolatie bepaald niet optimaal. Hij besluit de ramen van HR++ glas te laten voorzien en de gevels en de zolder extra te isoleren. Goede isolatie is essentieel om IR rendabel te kunnen laten werken. Jan gaat shoppen op internet en komt tot de volgende indeling:

 • Woonkamer: 3 x 400 W draadloos bestuurd, totaal € 800
 • Keuken: 300 W, sensor gestuurd, totaal € 250
 • Slaapkamer 1: 2 x 300 W draadloos bestuurd, totaal € 450
 • Slaapkamers 2 en 3: 2 x 300 W met thermostaat, totaal € 400
 • Badkamer: spiegel 300 W, sensorgestuurd € 350
 • Badkamer: vloermat 200 W tegelijk met spiegel € 200
 • Zolder: 2 x 300 W met thermostaat € 350

Het geïnstalleerde vermogen is opgeteld ca. 3800 watt. Totaal kost dat Jan € 2800 aan IR-panelen en aansturing, los van de extra isolatie[2]. Hoe zijn verbruik uitpakt, is afhankelijk van zijn ‘stookgedrag’ en van de wintertemperatuur, maar in vergelijkbare gevallen is dat ca. 7.000 tot 10.000 kWh per jaar gebleken. In geld uitgedrukt: € 1400 tot € 2000 per jaar aan stroom[3].

Als Jan nu ook nog kiest voor een milieuvriendelijke gasloze oplossing voor het warm water (bijv. een warmtepompboiler of instant heaters) en koken (bijv. inductie) kan hij zijn gasaansluiting opzeggen en daarop nog eens 180 euro per jaar besparen.

Rendabel?
Of IR een rendabele oplossing is, hangt sterk af van het ‘stookgedrag’ en zoals eerder gezegd: het warmteverlies van het huis. Bijvoorbeeld een hybride warmtepomp zou financieel wellicht hetzelfde resultaat hebben opgeleverd,maar zo’n combinatie gebruikt nog gas en dus fossiele brandstof. Als de stroom voor de IR-panelen met zonnepanelen wordt opgewekt, is dit een stuk milieuvriendelijker. Een vergelijking met andere milieuvriendelijke systemen zou wenselijk zijn, het voert echter te ver om daar nu op in te gaan:

 • Hr-ketel op gas in samenwerking met een hybride warmtepomp (de warmtepomp wanneer het kan, hr-ketel wanneer het moet)
 • Een warmtepomp als vervanger van de hr-ketel (all-electric, ook voor het warm water)
 • Lucht-luchtwarmtepompen, verdeeld over de woning (eveneens een all-electric oplossing)
 • Pelletkachelverwarming, eventueel als ondersteuning van een van de andere systemen (met CO­2-neutrale houtkorrels; kan een of meer ruimtes verwarmen, maar ook de hr-ketel vervangen)
 • IR-panelen niet als hoofdverwarming zoals in het voorbeeld van Jan, maar als ondersteuning van een ander verwarmingssysteem

[1] Het noemen van deze bedrijven betekent niet dat deze in het bijzonder aanraadt of een mening heeft over de kwaliteit van adviezen of geleverde producten.

[2] Deze eenmalige investering in woningverbetering blijft tientallen jaren effectief en verhoogt de waarde van de woning. Er is een subsidieregeling van de overheid. Overigens is isolatie ook bij andere manieren van verwarmen nuttig en vaak ook noodzakelijk om tot een optimaal rendement te komen, zoals bij een warmtepomp.

[3] De dimensionering van de warmtepanelen komt uit tabellen van o.a. Thermiq.nl.  De prijzen van de diverse onderdelen zijn uit diverse websites (infraroodverwarming.nl, warmtepanelen.nl, polarheat.nl , verwarmingshandel.nl en edimax.com.) De verbruikscijfers komen uit diverse fora die ervaringen uitwisselen, o.a. olino.org en TrosRadar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *