Isolatiesubsidie voor huiseigenaar: SEEH

Sinds 15 augustus 2019 is het weer mogelijk subsidie te krijgen voor het energiezuinig maken van je huis. Deze regeling loopt tot eind 2020.

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) geldt voor eigenaren-bewoners (en voor de koper van een huis die er na renovatie zelf gaat wonen). Je moet minimaal twee maatregelen uit het volgende rijtje uitvoeren om voor de subsidie in aanmerking te komen.

  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie
  • vloerisolatie en/of bodemisolatie
  • gevelisolatie (binnenkant of buitenkant)
  • HR++-glas, of triple glas met isolerende kozijnen

Er zijn aanvullende eisen voor de te bereiken isolatiewaarde en het minimale aantal vierkante meters dat verbeterd wordt. Je vraagt de subsidie online aan met je DigID nadat het werk is uitgevoerd.

 

Maatwerkadviesrapport
Wil je de zaken grondig aanpakken, dan kun je kiezen voor een maatwerkadviesrapport door een gecertificeerde EPA-adviseur. In het rapport worden adviezen gegeven over wat voor jou de beste aanpak is, welke maatregelen het effectiefst zijn. Voer je vervolgens minimaal twee maatregelen uit, dan krijg je een deel van de kosten van het adviesrapport terug in de vorm van een extra subsidie.
NB 040energie heeft vrijwilligers die als energiecoach op huisbezoek komen (gratis voor leden). Dit kan een goed vertrekpunt zijn als voorbereiding op het bezoek van de EPA-adviseur. Het rapport van de energiecoach staat echter niet gelijk aan een maatwerkadviesrapport waarin de maatregelen ook onderbouwd worden met berekeningen.

Aanvullende maatregelen
Wil je nog een stapje verder gaan na het uitvoeren van minimaal twee van deze maatregelen? Dan kun je ook nog subsidie krijgen als je bijvoorbeeld een isolerende voor- en achterdeur laat plaatsen of een energiezuinig ventilatiesysteem, en als je je cv waterzijdig laat inregelen of een slimme thermostaat neemt.

Zeer energiezuinig pakket
Wie nog een flinke stap verder wil gaan, kan zich verdiepen in het Zeer energiezuinig pakket. Je zorgt dan voor een zeer goede isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren (kortom, de hele schil) en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of ventilatie met warmteterugwinning. Na de maatregelen wordt je huis getest op kierdichtheid en dan krijg je naast de afzonderlijke subsidies nog een premie van 4000 euro. Je moet dus wel bereid zijn forse investeringen te doen, maar … dan is je huis ook klaar voor de toekomst en doet het niet onder voor nieuwbouw. Gecombineerd met zonnepanelen is nul-op-de-meter een haalbare optie.

ISDE
Sinds 2016 is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van kracht, waar vooral veel gebruik van wordt gemaakt bij de aanschaf van warmtepompen. Ook zonneboilers en bepaalde grotere pelletkachels en biomassaketels vallen hieronder. Na 2020 gaan de ISDE en de SEEH samen op in een nieuwe regeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *