Succesvolle pilot: winterse warmteplaatjes

De werkgroep warmtebeeldcamera kreeg tientallen aanmeldingen van leden voor een gratis warmtescan van hun huis. Genoeg voor een uitgebreide pilot. Met als extra: een CO2-meting van de binnenlucht.

Sinds december 2017 zijn er zo’n 40 warmtescans uitgevoerd door een groepje van zes vrijwilligers, die steeds twee aan twee op huisbezoek gingen. Ze maakten niet alleen warmtebeelden, maar waar mogelijk deden ze ook CO2-metingen. Het CO2-gehalte geeft aan hoe effectief (of niet) een ruimte wordt geventileerd.

Bewoners konden ook zelf de warmtebeeldcamera (WBC) bedienen en plekken aangeven die ze wilden onderzoeken. Dat werd als zeer positief ervaren. Binnen twee weken na het huisbezoek ontvangen de bewoners een uitgewerkt rapport en de foto’s.

Een groot deel van de bezochte [sc:040energie]-leden is al ‘energiebewust’ bezig. Deze mensen gaven aan dat de WBC hun vermoedens omtrent het huis vaak bevestigde.

Wat is er zoal aangetroffen?

  • Tocht rondom deuren en ramen.
  • Het ontbreken van radiatorfolie achter de radiatoren.
  • Het ontbreken van isolatie rondom de cv-leidingen.
  • Thermisch lek op de aansluiting van:
    • Het dakvlak op de muurplaat.
    • Het dakvlak op de muren.
  • Slecht uitgevoerde isolatie door het ontbreken van dichtingen tussen de isolatie en de aansluitingen op de constructies.

CO2-meting
Het hoogste gemeten CO2-gehalte bedroeg 1700 ppm (parts per million) terwijl 800-900 ppm een acceptabel gemiddelde is. Boven 1200 ppm is er zelfs sprake van een gezondheidsrisico. Energiebesparing moet niet doorslaan door de woning potdicht te maken als dat ten koste van de kwaliteit van de binnenlucht gaat!

Follow-up
Diverse bewoners zijn van plan op basis van de beelden en de rapportage een of meerdere energiebesparende maatregelen te nemen. De werkgroep wil de bezochte bewoners na drie maanden even bellen om te kijken of ze misschien wat tips kunnen gebruiken. Of de actie volgend jaar wordt voortgezet na deze succesvolle pilot – en in welke vorm – is nog niet bekend.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *