Groene energie kopen: zin en onzin

De jaarlijkse ranglijst groene energieleveranciers van onder meer de Consumentenbond is weer uit. Op de lijst zie je niet wie de goedkoopste is, maar hoe groen de leveranciers zijn. En daar zijn wel wat verschillen tussen.

Greenwashen
Er zijn een aantal goede maatschappijen (Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, om nieuwe energie, Powerpeers, HVC Energie, Energy Zero, EasyEnergy, Vandebron, Greenchoice en Eneco) die serieus hun best doen om echt groene energie te kopen of zelfs mee te investeren in nieuwe groene-energieprojecten in Nederland. Die staan hoog op de lijst. Er zijn helaas ook nogal wat maatschappijen die in Nederland ‘grijze stroom’ inkopen en die vergroenen met certificaten uit Noorwegen of andere landen waar mensen er niet eens bij stilstaan dat er groene en grijze energie is. Dat wordt ‘greenwashen’ genoemd. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE roepen de politiek op deze stroom niet als groen te zien. Er is ook een rapport voor de liefhebber; serieus werk dus.

Advies 040energie
Als je om het milieu geeft, kijk dan bij het kiezen van een energiemaatschappij op deze lijst. Weliswaar is de invloed van je keus op het milieu nog steeds erg beperkt, maar bij de echt groene maatschappijen gebeurt er tenminste iets met het kleine beetje extra dat je voor echte groene energie betaalt. Als je serieus wilt vergroenen, denk dan eens aan zonnepanelen op eigen dak, isolatie of een warmtepomp. De groenste energie is energie die je niet nodig hebt en die dus niet voor jou hoeft te worden opgewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *