Help, ik verbruik veel elektriciteit

Regelmatig komen er vragen binnen bij over hoog elektriciteitsverbruik en hoe je er wat aan kunt doen. Hierbij wat praktische zaken op een rij.

Hoe wordt verbruik bepaald?
Verbruik wordt gemeten in kWh (kilowattuur). 1 kWh komt overeen met bijvoorbeeld een klein straalkacheltje van 1000 watt (1 kW) dat 1 uur aanstaat. 1 kWh is dus best veel. 1 kWh kost ongeveer 22 cent; best weinig. Toch telt het aardig op. Een apparaat dat altijd aanstaat (8760 uur per jaar) kost ongeveer € 2 per watt per jaar. Een Ziggo mediabox met 30 W standbyverbruik kost dus minimaal € 60 aan stroom per jaar. Iedereen kan zijn verbruik op de laatste jaarrekening vinden. Soms kost dat wat moeite, want energiemaatschappijen maken zo’n rekening soms lastig te lezen.

Wat is een hoog verbruik?
Het verbruik hangt sterk af van het aantal personen in huis. Het gemiddelde in Nederland volgens het Nibud staat in de tabel hiernaast. Als je een elektrische auto of warmtepomp hebt zal het natuurlijk meer zijn. In het geval van zonnepanelen: tel de jaaropwek van je zonnepanelen op bij het saldo van teruglevering en afname op je jaarrekening.

Als je flink boven het gemiddelde zit gebruik je veel elektriciteit. Als je daar wat aan wilt doen, lees dan zeker verder. Maar zelfs als je wat onder het gemiddelde zit is er vast nog flink winst te behalen.

Waar wordt elektriciteit in huis verbruikt?
Er zijn notoire grootverbruikers: wasmachine, droogtrommel, koelkast, diepvries, pompen van verwarming en vijver, desktop-pc’s, elektrische vloerverwarming en boilers. Hier en hier vind je richtlijnen voor het jaarverbruik van apparaten. Dat geeft al een aardig beeld. Als je nieuwe apparaten koopt, kies dan nieuwe zuinige apparaten (A+++). Het typische jaarverbruik staat op het label. Verder: alles wat altijd aanstaat (of op z’n minst vaak en lang) moet je goed bekijken. Dingen die slechts weinig en kort aanstaan verbruiken uiteindelijk niet zo veel. Bijvoorbeeld een waterkoker of stofzuiger.

Verbruik van verlichting?
Vervang in ieder geval alle gloeilampen door ledverlichting. Dat spaart veel energie en geld. Een 25 W gloeilamp die 4 uur per dag brandt vervangen door een ledlamp van € 4 levert € 7 per jaar besparing op. Spaarlampen moet je niet meer kopen. Halogeen kan vaak ook vervangen worden door led, maar dat geeft soms complicaties in geval van 12 voltverlichting of in combinatie met dimmers – doe het samen met iemand die er verstand van heeft. Lampen die lang branden (gang, buiten) kun je op automatische tijd-, licht- of bewegingsschakelaars zetten.

Beter meten?
Er zijn twee manieren om meer informatie te krijgen over je stroomverbruik. Als je een slimme meter hebt kun je via een “energie-portaal” je totale verbruik per kwartier zien (tot de vorige dag). Die zijn er in gratis versies. Hierbij twee populaire voorbeelden:

Gebruik je ’s nachts best veel energie (meer dan 100 W continu) dan moet je toch eens nagaan waar dat aan kan liggen. Verder zie je het verbruik door de dag. Dat geeft soms wat aanwijzingen welk groter apparaat veel energie verbruikt, maar dat is vaak nog steeds lastig.

Er is ook een praktische oplossing om het verbruik van één enkel apparaat te bepalen. Bij elke bouwmarkt en op het internet zijn verbruiksmeters te koop. Zelfs de allergoedkoopste is prima om energievreters op te sporen. Er zijn apparaten die verbazingwekkend veel stroom gebruiken, ook als ze uit lijken te staan – sluipverbruik heet dat. Gebruik dan een tussenschakelaar om ze uit te zetten of zorg op een andere manier dat ze niet altijd aan zijn. Ze kunnen ook helpen om het verbruik van koelkasten en vrieskisten te bepalen, die vanzelf aan- en uitgaan, Zo kun je het verbruik van deze apparaten over een langere periode bepalen.

De laatste tip: loop met zo’n energiemeter door je huis en kijk van elk apparaat dat in het stopcontact zit en NIET aanstaat wat het verbruik is. Of maak er een spel van met je kinderen. Meer dan 1 W is niet te verwaarlozen, meer dan 4 W is veel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *