Hoe goed werkt mijn isolatie?

Heb je je huis verduurzaamd en wil je weten wat het heeft opgebracht, bereken dan je energiebesparing met graaddagen.

De ene winter is strenger dan de ander. Als je hebt geïsoleerd zou je energieverbruik moeten dalen. Maar hoe weet je nu of het aan de isolatie ligt of aan het weer, en welk deel van je energieverbruik je werkelijk bespaart hebt door te isoleren?

Graaddag

Een graaddag is een maat voor de hoeveelheid koude in een seizoen. We spreken van een graaddag als de gemiddelde dagtemperatuur buiten één graag onder de gemiddelde dagtemperatuur binnen ligt. Meestal wordt 18 graden Celsius als binnen temperatuur gebruikt.

Een voorbeeld: Als de gemiddelde dagtemperatuur buiten 7 graden was wordt de rekensom voor het aantal graaddagen, 18 – 7 = 11 graaddagen. Als de buitentemperatuur hoger of gelijk is aan 18 graden dan zijn de graaddagen altijd 0.

Omdat er ook andere weersomstandigheden meespelen, zoals de warmte van zonnestralen en wind, wordt er een correctie toegepast op bovenstaande berekening, we spreken dan van gewogen graaddagen. De correctiefactor per maand is:

  • april t/m september: 0,8
  • maart en oktober: 1,0
  • november t/m februari: 1,1

Rekenen met graaddagen

Als je twee stookseizoenen wilt vergelijken (bijvoorbeeld voor en na een isolatiemaatregel), deel je het jaarverbruik (bijvoorbeeld m3 gas) van dat seizoen door het aantal graaddagen van dat seizoen. Dan krijg je het verbruik per graaddag. Dat is een weersonafhankelijke maat voor de isolatie van je huis. Je kunt nu de twee seizoenen eerlijk vergelijken en kijken welk percentage van je energieverbruik (gas) je werkelijk hebt bespaard.

Voor een meer gedetailleerde uitleg kijk op www.mindergas.nl

Op deze site kun je ook het aantal graaddagen uitreken voor een bepaalde periode. Deze graaddagen zijn ook bruikbaar voor diegene die een warmtepomp hebben of aangesloten zijn op een warmtenet, op de site vind je hier ook meer informatie over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *