Nieuw isolatieglas populaire maatregel

Veel huizen hebben ouder dubbel glas, dat binnenkort aan vervanging toe is. Verder isoleert nieuw isolatieglas veel beter. Hoe zit het?

Ruiten zijn de slechtst geïsoleerde delen in je gevel. In veel huizen van de jaren 70 tot ruim in de 90er jaren is veel thermopane (dubbel glas) gebruikt op de begane grond van huizen. De kwaliteit van dit glas gaat na 30 jaar achteruit. Vaak gaan de ruiten lekken en ze beslaan in de spouw van het glas.

Destijds was de isolatiewaarde van deze ruiten goed. Maar doodnormaal HR++ glas van tegenwoordig isoleert bijna 3x zo goed. Het is zelfs mogelijk om nog verder te gaan door HR++ glas met xenon vulling of tripple glas te nemen. De investering is wel wat groter maar het isoleert nog beter. Tripple glas past helaas niet zomaar in alle kozijnen: het is nogal dik.

Isolatiewaarde en binnentemperatuur van verschillende soorten glas. Klik om te vergroten.

Een korte berekening laat zien dat je, met de huidige gasprijzen, de nieuwe ruiten in de benedenverdieping binnen 10 jaar terugverdient (we hebben met “maar” €1,20 per kuub gerekend – meer had makkelijk gekund). Ook zorgen de nieuwe ruiten voor minder koude-gevoel want ze blijven namelijk van binnen veel warmer. Dus je zit er ook veel fijner bij.

Alles bij elkaar de hoogste tijd om die oude dubbele ruiten eruit te gooiden en nieuwe te nemen. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

En mocht je nog ergens enkel glas hebben – vervang dat dan meteen (behalve hele kleine ruitjes). Je verliest ook daar veel warmte, zelfs in onverwarmde ruimtes, en je raakt eventuele condens kwijt.

Plaatje van Milieu Centraal. Klik om te vergroten! Hoe zie je zelf of je oud dubbel glas hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *