Warmtescangroep scande bijna honderd huizen

Een gratis warmtescan van je huis voor leden!  De vrijwilligers van de werkgroep warmtescan bezocht deze winter tegen de honderd woningen.
De werkgroep warmtebeeldcamera, actief sinds najaar 2017, heeft najaar 2018 de actie opgeschaald en meerdere infraroodcamera’s aangeschaft. De afgelopen winter was niet al te koud en al te lang. Onder meer daardoor konden we niet van alle 130 aangemelde huizen warmtebeelden maken, maar het waren er toch nog ruim 90. De overblijvers komen eind 2019 met voorrang aan bod.

Enthousiast
De algemene indruk van onze scanbezoeken is dat mensen heel enthousiast reageren op de resultaten. Er kwamen allerlei details naar voren die soms niet, maar vaak ook wel verwacht waren. Vrijwel alle mensen die een scan hadden aangevraagd waren al goed geïnformeerd over de energie- en isolatiesituatie van hun woning.

Dit zijn een paar zwakke punten die we regelmatig tegenkwamen.

Koud kozijn
Deze foto toont een HR++-ruit met een kozijn (de zwarte strook) dat zo koud is dat er condens op ligt. Die condens was incidenteel, maar een warmtelek bij kozijnen is er vrijwel altijd! Een warmtelek komt ook veel voor bij deuren; dat kan komen door slecht sluitende tochtstrippen, maar ook door houten panelen die aanzienlijk meer warmte doorlaten dan dubbel glas.

Randen
Bij muren is er vaak warmtelek bij de randen. Hier geeft de vloer de warmte door naar de buitenmuur (de gele strepen). Sommige warmtelekken kunnen eenvoudig verholpen worden, bijvoorbeeld met tochtstrips. Een lek via een muur vergt een grote bouwkundige ingreep en zal doorgaans niet lonen. Dit zal alleen gedaan worden als er overlast is die tot schade kan leiden, zoals schimmelvorming door condens.

Onze bevindingen komen globaal overeen met die van bijvoorbeeld Milieu Centraal, daar is ook meer informatie te vinden over de interpretatie van warmtebeelden. Nog een artikel met veel uitleg door een zeer ervaren warmtescanner vind je hier.

Aanmelden voor 2019-2020
Komende winter haalt de werkgroep de infraroodcamera’s weer uit de kast. Na de zomer wordt de aanmelding weer opengesteld.
Heb je op basis van warmtebeelden iets aangepast in je woning? Dan komen we graag opnieuw langs, omdat ook wij benieuwd zijn naar de effectiviteit van de getroffen maatregelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *