airco

Koelen en verwarmen via een airco

Denk je met deze warme dagen wel eens aan een airco? Neem dan een airco die ook kan verwarmen. Dat scheelt in je energierekening in de winter!

Werking airco

aircoEen aircosysteem werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast. Een koudemiddel circuleert, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Bij een moderne airco kun je dit omdraaien en warmte van buiten naar binnen brengen. Daarmee kan een airco dienst doen als verwarming. Een airco die op deze manier gebruikt wordt, wordt ook wel aangeduid als lucht-lucht warmtepomp omdat hij warmte uit de buitenlucht haalt en toevoegt aan de lucht in huis.

Een vaste airco heeft over het algemeen een aparte buiten- en binnen-unit. Bij de grotere systemen kun je een buitenunit combineren met meerdere binnen-units. Het komt niet zo vaak voor in Nederland maar als je hete lucht verwarming hebt dan kun je de airco daar op aansluiten.

Voor- en nadelen aircoverwarming

Net als een lucht-water warmtepomp is een airco een heel efficiënte manier om te verwarmen omdat hij alleen warmte verplaatst. Als vuistregel kun je aannemen dat je gemiddeld viermaal zoveel warmte krijgt als je er aan elektrische energie in moet stoppen. Een airco is ook redelijk snel, als je hem aanzet voel je onmiddellijk effect. Om een redelijk rendement te halen moet je een lucht-waterwarmtepomp gebruiken in combinatie met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) dus bijvoorbeeld met vloerverwarming. Voor een airco geldt zo’n beperking uiteraard niet.

Verwarmen via de airco heeft echter ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de warmte heel plaatselijk is: alleen de kamer waar de unit hangt wordt verwarmd. Voor een heel huis moet je meerdere binnen-units plaatsen. Andere minpunten: een airco zorgt voor een luchtstroom die vervelend kan zijn als je daar precies in zit. Ook maakt hij geluid omdat er een ventilator in zit.

Vanwege bovengenoemde voor- en nadelen wordt een airco vaak als ondersteunende verwarming toegepast. Bijvoorbeeld op een werk- of studeerkamer die alleen af en toe verwarmd wordt en dan snel op temperatuur moet zijn.

Meer toepassingen

Naast koelen en verwarmen kan een airco soms ook:

 • Lucht zuiveren (al dan niet in combinatie met speciale filters).
 • Ontvochtigen. Een lagere luchtvochtigheid kan schimmelvorming voorkomen en bijdragen aan een prettiger gevoel in huis.
 • Sommige airco’s kunnen ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt.
 • Je kunt de airco ook combineren met een WTW-installatie. Met een speciale unit (kanaalunit) kun je de uitgaande lucht van de WTW extra verwarmen en koelen, zodat je met een airco meerdere ruimtes effectief kunt koelen, verwarmen en efficiënt voorzien van frisse lucht zonder de koude luchtstroom.

Niet alle airco’s hebben overigens alle functies zoals boven beschreven. Het is dus verstandig om eerst te bepalen waar je de airco voor wilt gebruiken voordat je er een aanschaft. Qua kosten moet je rekening houden met zo’n 1000 tot 2000 euro per airco.

Conclusie

Afhankelijk van jouw situatie kan een airco een heel aantrekkelijke manier van verwarming zijn. Het is zeker het overwegen waard.

3 gedachten over “Koelen en verwarmen via een airco

 1. Bart Rijvers

  Sinds afgelopen najaar hebben we ook airco. Aangezien de warmte op een andere plek gegenereerd wordt als in de radiatoren onder de ramen krijg je een andere luchtstroom. De unit hangt het verst weg van de zithoek en hierdoor komt er in de winter koude lucht langs de ruiten naar de voeten, niet zo aangenaam.
  Let dus op met de plaatsing van de unit in combinatie met je isolatiewaarde van ruiten en kozijnen of dit wel zo geschikt is

  1. Marian

   Bart, een infraroodpaneel boven de zithoek zou voor meer comfort kunnen zorgen, maar kost uiteraard weer extra energie. Je zou ook kunnen uitproberen of het zin heeft de airco 24/7 te laten verwarmen zodat de hele ruimte inclusief muren en interieur uiteindelijk op gelijke temperatuur komt en of dit scheelt in de koudeval. Bij mij werkt dat goed, icm gordijnen en rolluiken, met nauwelijks meer verbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *