Stroomnet Eindhoven vol?

De kranten en talkshows zaten er vol mee: ons stroomnet is vol. Bedrijven kunnen geen nieuwe aansluiting meer krijgen en nieuwe energieparken kunnen hun stroom niet kwijt. Wat betekent het voor de gewone Eindhovenaar?

Vooralsnog betekent dit niet veel voor gewone huishoudens in Eindhoven. Het kan wel wat langer duren om een verandering aan je netaansluiting te krijgen omdat Enexis het druk heeft.

Universiteit van Nederland, klik om het filmpje te kijken

Ook is er geen samenhang met het mogelijk uitvallen van zonnepaneleninstallaties. Verder is er rond Eindhoven geen groot probleem voor bedrijven om nieuwe aansluitingen te krijgen. Het probleem is vooral het aansluiten van nieuwe grootschalige opwek: zonneparken en windmolens. Hierbij een filmpje van de Universiteit van Nederland door TU Eindhoven, ca. 6 minuten, om één en ander uit te leggen. Klik op het plaatje.

Het grootste probleem wat de stad tegemoet ziet is een verzwaring van het elektranet in de stad. Dat is vooral nodig voor elektrisch laden en warmtepompen. Om een idee te geven: het energieverbruik voor elektrisch laden is ruwweg 3600 kWh per jaar (voor 15000 km per jaar). Het verwarmen van een huis met een warmtepomp kost ook 3600 kWh per jaar als je 1600 m3 per jaar aan gas gebruikt. Als je eerst isoleert wordt het minder. Als laatste heb je je bestaande elektraverbruik – dat is zo’n 3600 kWh per jaar voor een typische woning. Ruwweg kun je dus zeggen dat, naar de toekomst gekeken, het elektriciteitsverbruik voor woonwijken verdrievoudigt.

Je kunt elektriciteit slim gebruiken, bijvoorbeeld alleen als het net het aankan en als de elektriciteit heel goedkoop is. Vooral het opladen van auto’s is daar erg geschikt voor. Maar om de goede momenten te pakken moet je auto wel lang aan een landpunt aangesloten zijn. Ook is er best wat te sturen aan het aan- en uitzetten van een warmtepomp. Het bestaande energieverbruik is lastig te besturen want het bestaat uit veel kleine deeltjes. Al met al kan er heel veel met het huidige elektranet als we het slim gebruiken. Maar ondanks dat, zal het op sommige plaatsen toch uitgebreid moeten worden.

040energie zet op dit moment in op slim laden in de stad. We hebben voorstellen gedaan aan de gemeente om zoveel mogelijk kleine slimme laadpunten te realiseren – ook voor de deur in rijtjeshuizen. Dan kunnen we allemaal slim laden en hoeft het net daarvoor niet uitgebreid te worden. Goed voor de stad, goed voor de bewoners, goed voor de netbeheerder, erg goedkoop en heel snel te realiseren. Eindhoven de slimste! Vooralsnog heeft de gemeente wat moeite om met ons mee te denken, maar we doen ons best.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.