De thuisbatterij komt er aan

De verwachting bestaat al geruime tijd dat, wanneer de salderingsregeling afgebouwd gaat worden (inmiddels doorgeschoven tot 2025), de thuisbatterij ook in Nederland gaat inburgeren. Maar door de sterk gestegen energieprijzen beginnen batterijen toch interessant te worden.

Salderen en stroomtarieven 

Met de huidige salderingsregeling en een regulier energiecontract levert het produceren van stroom evenveel op als het consumeren ervan, en is de prijs hetzelfde op elk uur van de dag. Op de stroom-markt is stroom echter niet altijd even duur. De prijs van stroom wordt elk uur bepaald door de spotmarkt of “day ahead markt”. Consumenten met een dynamisch energietarief  betalen (en krijgen) de werkelijke uurprijs voor stroom, met een vaste opslag voor de energieleverancier. Door de batterij te laden als de stroom laag is met zonnestroom of stroom uit het net, en die energie te gebruiken in plaats van netstroom als de prijs van netstroom hoog is, kan je je energierekening drukken.

Bron: gaslicht.com

Het prijsverschil tussen lage en hoge stroomprijs moet (over langere termijn) meer dan circa €0,15 zijn om de kosten van een thuisbatterij te kunnen dekken. Door de hoge gasprijs en het toenemende aandeel in wind- en zonne-energie zijn de prijsverschillen per uur op dit moment groter dan ooit, met een prijsverschil van €0,20 tot €0,50 op een dag.

En als de saldering vanaf 2025 afgebouwd wordt levert energie terugleveren elk jaar minder op. Ook dan wordt het steeds aantrekkelijker om stroom op te slaan in een thuisaccu en later zelf te verbruiken in plaats van terug te leveren tegen een gereduceerd tarief.

Vandaag al aan de slag?

Het goed gebruiken van een batterij is nu nog erg ingewikkeld – je moet je verdiepen in dynamische tarieven en de grillen van de energiemarkt. Er komt software en IT aan te pas om de batterij zo te sturen dat het financieel goed werkt. Toch is er al een net gestarte firma die een vrij complete oplossing biedt.

De Nederlandse startup Charged is begonnen met de voorverkoop van de eerste Nederlandse thuisbatterij. Levering staat gepland voor begin 2023.  Charged denkt nu al een markt gevonden te hebben met een slimme thuisbatterij die speciaal ontwikkeld is voor de Nederlandse markt. De batterijen vliegen als warme broodjes over de toonbank.

Noot: 040energie informeert slechts over Charged en de de producten. Wij hebben onvoldoende basis om een aanbevelingen te kunnen doen.

Sessy

Sessy, zoals de thuisbatterij van Charged heet, is een slimme thuisbatterij ontwikkeld en gebouwd in Nederland. Het product is daarom toegespitst op de Nederlandse energiemarkt en de Nederlandse consument.

Sessy kan op 3 manieren gebruikt worden:

 1. Nul op de meter: Sessy slaat overdag de overtollige opgewekte zonneenergie op (totdat de batterij vol zit) Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis.
 2. Dynamische modus: Sessy kan gebruikt worden in combinatie met een dynamisch energiecontract. De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen, de zonneopbrengst voorspelling en een verbruik voorspelling een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen.
 3. Open mode: Sessy maakt het mogelijk aangestuurd te worden via open web protocollen (bijvoorbeeld API of MQTT). Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant.

In de dynamische modus kan Sessy opladen als de stroom goedkoop is en ontladen als de stroom duur is. Dat is op dit moment rendabel zoals hierboven aangegeven. Als de saldering afgebouwd wordt zal nul op de meter interessanter worden voor een breed publiek, omdat dan optimaal gebruik gemaakt kan worden van zelf opgewekte energie.

Noot: Duitsland heeft geen gunstige salderingsregeling en daar wordt de helft van de zonnepaneel installaties met een thuisbatterij geleverd. In vergelijking, eind vorig jaar stond de teller van thuisbatterijen in Nederland op 1351 en het aantal huizen met zonnepanelen op 1,5 miljoen. Bron: SolarMagazine.nl 

De laatste stap

Een thuisbatterij is doorgaans de laatste stap in het energie bespaarplan:

 1. Minder energie verbruiken.
 2. Zonnepanelen plaatsen
 3. Verbruik optimaliseren:
 4. Verbruik op basis van uurtarief.
 5. Verbruik eigen zonne energie.
 6. Thuisbatterij.
helpt haar leden met praktisch en gericht advies op het gebied van energie besparen en een collectieve inkoopactie van zonnepanelen. In een eerder artikel is te lezen hoe stroomverbruik geoptimaliseerd kan worden met bijvoorbeeld een slimme warmtepomp of slimme laadpaal. Deze technologie wordt steeds toegankelijker. Vanwege de aantrekkelijke salderingsregeling wordt het aanschaffen van een thuisbatterij nog niet geadviseerd. Dit is vooralsnog een specialisme gebied voor de hobbyisten en early adopters. Natuurlijk houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en je kan altijd terecht bij 1 van onze vrijwillige specialisten met vragen.

Auteur: Jaap Pelt

 

2 gedachten over “De thuisbatterij komt er aan

 1. Ad Camp

  Die dynamische modus met een dynamisch energiecontract. Weet u bij welke energiemaatschappij je hiervoor terecht kan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.