Eerste ervaring met domotica

De laatste jaren lees je veel over domotica. Domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) is het gebruik van elektronica en huisnetwerken om processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf te automatiseren. Het woord “domotica” is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat lijkt te duiden op ’toegepaste wetenschap’.

Toepassingen

Domotica kun je verschillende doeleinden inzetten:

 • Energie besparing
 • Veiligheid
 • Gemak
 • Gezondheid

Ervaring met Hue

Ik wil je meenemen in mijn ervaringen op het gebied van domotica. Periodiek zal ik of een ander lid van de werkgroep smart homes ervaringen delen. Dat zijn eenvoudige toepassingen tot toepassingen voor de meer gevorderden c.q. hobbyisten.

Mijn eerst ervaring is denk ik al weer z’n 10 jaar geleden. Vanuit een testpanel was mij gevraagd om een Philips Hue starters pakket te installeren en gebruiken en die ervaringen delen met Philips. Het Hue starter pakket bestond uit:

Hue Bridge

Hue lamp

De software

Account aanmaken op https://account.meethue.com/ en/of gebruik van Hue app.

De Hue Bridge is het brein van het Philips Hue slimme verlichtingssysteem. Je kunt er tot wel vijftig lampen en accessoires mee verbinden. Sluit de bridge aan op het kastje (router) van je internet service provider bijv. Ziggo of Kpn. Steek de stekker in het stopcontact en gebruik de Hue app om routines, timers, aangepaste lichtscènes en nog veel meer in te stellen.

In de Hue app kun je scenario’s aanmaken zoals wanneer welke lamp aan en/of uit gaat.
Uiteraard kun je het zo complex als mogelijk maken. Daarnaast zijn er mogelijkheden op het gebied van zonsopkomst en zonsondergang, maar ook op het gebied van Geofencing.

Wat is Geofencing?

Via je mobiele telefoon worden de gps-coördinaten gebruikt om te bepalen of je thuis bent of ergens anders, dit wordt Geofencing genoemd. Vooraf kun je via een app bepalen welke virtuele geografische locatie jij wil afbakenen.

Veel slimme producten zijn voorzien van Geofencing. Bijvoorbeeld slimme (Hue) lampen en thermostaten. Vooraf kun je aangeven wanneer je wil dat het licht aan gaat, bijvoorbeeld als jij in de buurt van de voordeur bent. Indien je wil dat de verwarming op tijd aangaat en het huis lekker warm is al je thuiskomt, dat kun je dit via Geofencing regelen.

Voor zover de eerste ervaringen met slimme led lampen en in mijn geval Hue.

Andere merken

Tegenwoordig zijn er meerdere leveranciers van soortgelijke toepassingen zoals : IKEA TRÅDFRI en Innr. In de volgende artikelen gaan we verder in op combinaties van ander toepassingen en mogelijkheden bijv. sensoren i.c.m. de slimme lampen.

 

Jan Vorstenbosch, lid van de werkgroep Smart Home van 040energie

 

2 gedachten over “Eerste ervaring met domotica

 1. k.kremer

  Wat ik mis in deze recensie is een bespiegeling over de inzet van deze ‘smart’ devices in relatie tot privacy en digitale veiligheid. Je lichtnetwerk gekoppeld aan mobiele telefoon? GPS coördinaten? Je geeft op die manier wel heel veel info weg…….

  1. Jaap

   Hallo K,
   We hebben enkel gekeken naar de functionaliteit en niet naar welke informatie waar verwerkt wordt. Als je privacy belangrijk vindt kan precies het zelfde bereikt worden door de hue lampen vanuit home assistant te regelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.