Speel met je HR-ketel en bespaar: Zet hem op 60

Een van de eenvoudigste manieren om energie en geld te besparen is het verlagen van de keteltemperatuur van je HR-verwarming. De besparing kan oplopen tot 10% van je gasrekening. En het is een klusje van niks en het kost ook niks. Let wel op: het gaat hier niet om de temperatuur van het warme water dat door de HR-combiketel wordt geleverd maar om de temperatuur van het water in de radiatoren.

In veel gevallen is spelen met de keteltemperatuur simpel: Je ziet een display met de temperatuur van je ketelwater. Die staat vaak op 80 graden of hoger. Dat is de meest simpele stand voor de installateur – deze geeft het minste problemen. Maar het kost flink wat extra energie. Een hoogrendementketel geeft alleen een hoge rendement als de retourtemperatuur van het ketelwater laag genoeg is. En dat is meestal niet het geval als de keteltemperatuur op 80 staat. Verder is er een hoger transportverlies door de leidingen.

Doe het zelf

Voor handige mensen is het verlagen van de keteltemperatuur een eenvoudig klusje. Sommige ketels wijzen zelf al de weg. Bij andere moet je eerst de handleiding raadplegen. Heb je die niet bij de hand? Download dan hier handleidingen van 50 ketels.

Op dezelfde site staan ook instructiefilmpjes. Je vindt ze door op rode balk te klikken:

En wat houdt dat spelen in? In voor- en naseizoen is er maar weinig warmte nodig om de kilte te verdrijven. Dat lukt altijd met een lagere keteltemperatuur. In sommige huizen zul je merken dat je op koudere dagen het niet meer goed warm krijgt. Dan kan je de keteltemperatuur gewoon weer iets verhogen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je koude voeten krijgt.

Bespaarloket

Lukt het niet om zelf de keteltemperatuur aan te passen? Stuur dan een vraag naar het bespaarloket. Dan kan een energiecoach op afstand helpen als je videobellen op je telefoon of tablet hebt.

Bonus: extra informatie

Het verlagen van de keteltemperatuur levert ook nog interessante informatie op. Als je huis al goed is geïsoleerd, heb je die hoge temperaturen helemaal niet nodig. Lukt het om je huis ook op koude dagen warm te houden met een keteltemperatuur van 50 graden, dan is het de moeite waard om naar de aanschaf van een warmtepomp te gaan kijken. Aan de andere kant: als je aan een keteltemperatuur van 60 graden een groot deel van het seizoen niet genoeg hebt, dan is het zeer lonend om te gaan isoleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *