Tien groene voornemens voor 2015

Met het nieuwe jaar in zicht zet Milieu Centraal tien groene voornemens op een rij. Goed voor het milieu, goed voor uw portemonnee én goed voor uw gezondheid. De meeste tips klinken bekend, maar het kan geen kwaad je geheugen even op te frissen! Een samenvatting.
logo milieucentraalTip 1 t/m 5: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. En in een goed geïsoleerd huis is het prettig wonen!
Tip 6: Bijna de helft van de energierekening gaat op aan het verwarmen van uw huis. Stook een graadje lager, alleen in ruimtes waar u ook echt bent en sluit de tussendeuren. Zet de verwarming ’s nachts naar 15 graden.
Tip 7: Vervang uw vliegvakantie door een vakantie dichter bij huis. Een vliegreis naar Thailand voor twee personen stoot meer CO2 uit dan een gemiddeld huishouden in een heel jaar.
Tip 8: Een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Een afstand die ook prima af te leggen is op de fiets. Juist op de korte afstanden verbruikt u ca. een derde meer brandstof dan gemiddeld. Of denk dan eens aan een elektrische fiets.
Tip 9: In Nederland eten we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon. Een of twee keer per week een plantaardige vleesvervanger vermindert de CO2-uitstoot van uw maaltijd met 20 procent. Kunt u echt niet zonder een stukje vlees? Kies dan voor kip met een dierwelzijnskeurmerk.
Tip 10: Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor oldtimerkoelkasten. Vervang uw koel-vriescombinatie van zeven jaar of ouder door een nieuw, energiezuinig A+++-exemplaar. En lever de oude in voor recycling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *