CO2 meter meet luchtkwaliteit

Naast energiebesparing is voldoende ventilatie van de woning een belangrijk aandachtspunt. 040energie heeft recentelijk CO2 meters gekocht waarmee de luchtkwaliteit gecontroleerd kan worden.

Luchtkwaliteit

Slechte luchtkwaliteit kan tot gezondheidsklachten leiden. Voor nieuwe huizen zijn er normen voor. In de bestaande woningen is het belangrijk hier aandacht aan te besteden, zeker als je wil isoleren.

Ventileren

Huizen die gebouwd zijn voor 1975 hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie. Bij deze woningen kwam oorspronkelijk voldoende verse buitenlucht binnen via kieren in ramen en/of roosters, maar ze hadden daarmee ook last van tocht en warmteverlies. Bij vervangen van ramen en/of kozijnen verdwijnen deze kieren meestal. Dan is het belangrijk om op de juiste manier ventilatieroosters te gebruiken.

Vanaf ongeveer 1975 zijn woningen voorzien van mechanische ventilatie. Bij juist gebruik (ventilatie afstemmen op het aantal aanwezige personen) zou dit moeten resulteren in voldoende ventilatie maar ook hier is het belangrijk om voldoende luchttoevoer te hebben via bijvoorbeeld roosters.

CO2 meter

Tijdens een gesprek met de energiecoach kan de luchtkwaliteit gecontroleerd worden met een CO2 meter van het merk Envisense. In het algemeen wordt een grens van 1200 ppm CO2 aangehouden voor voldoende ventilatie. Naast het CO2 gehalte kan met deze meter ook de vochtigheid van de lucht gemeten worden. Bij een slechte ventilatie kan een hoog vochtgehalte met name in de winter problemen opleveren door condensatie bij koude muren of ramen.

Hoe beter ventileren

In het coachgesprek kunnen ook de mogelijkheden besproken worden van vervangen van de oude ventilatie box en het gebruik van mechanische ventilatie met warmte-terugwinning. Verder is af en toe luchten nog steeds van belang. Het is beter om een aantal keren per dag een korte tijd (b.v. 5 min) sterk te luchten dan één periode een lange tijd om warmteverlies en condensatie te voorkomen.

Je kunt een energiecoach bezoek aanvragen door je in te schrijven voor een energieadvies.

Robert Houben (energiecoach)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *