Praktijkervaring met hybride airco-verwarming

Nadat ik van twee buurtgenoten had gehoord dat ze een airco voor verwarming hadden aangeschaft met de mededeling dat ze in plaats van 1500m3 nog maar 300 tot 500m3 gas gebruikten, ben ik in het voorjaar van 2022 ook tot aanschaf overgegaan.

Bij de keuze van de aanschaf van de airco wilde ik twee zaken bereiken:

  • Comfort in de woonkamer
  • Comfort en koelen in mijn werkkamer op de eerste verdieping

buitenunit

Mijn aankoop is een airco geworden met 1 “split” buitenunit met daarop aangesloten een binnen-unit in de woonkamer en een binnen-unit op de overloop op de eerste verdieping. De kosten waren 3700 euro

Ik heb toen getest wat de airco aan kan qua verwarming in mijn huis:

  • Als het buiten niet kouder is als 5 graden kan ik alleen de airco het gewenste comfort bereiken.
  • binnenunit boven

    Als het buiten kouder is dan 5 graden gaat de binnenunit van de airco te hard lucht verplaatsen wat als tocht ervaren wordt en het maakt veel lawaai. De temperatuur van 20 graden wordt ook niet gehaald.

Om het gewenste comfort te halen heb ik nu de volgende (hybride) oplossing bedacht.

Als ik het warm wil hebben zet ik de CV-verwarming op 20 graden. De watertemperatuur van de CV is 40 graden. Dan verwarmt de CV een beetje bij omdat hij maar

binnenunit beneden

een beetje warmte kwijt kan door radiatoren van 40 graden. De airco draait rustig maar kan wel

een groot deel van het werk blijven doen. Het schakelprogramma van de CV is zo ingesteld dat deze ‘s-ochtend en ’s-avonds teruggaat naar een temperatuur van 15 graden en ‘s-nachts naar 10. Ik zet ‘s-ochtends handmatig de airco aan op 20 graden, het is dan snel warm. Alleen ‘s-avonds of als het echt koud is, zet ik de CV erbij aan.

Mijn verbruik in december 2021 en 2022 het ik vergeleken. December 2022 was wat kouder. Ik ben van 210m3 gas naar 70m3 gas gegaan. Ik ben wel 130kWh elektra meer gaan gebruiken.

Het is mogelijk om het verschil in temperatuur tussen de twee december maanden te “verrekenen” door middel van “graaddagen”. Dan zou er in december 2022 165m3 gas bespaard en (nog steeds) 130kWh extra elektra verbruikt. Op basis van de huidige energieplafond-prijzen is de energierekening voor verwarmen van €340 gezakt naar €150; een besparing van €190.

De besparing komt grotendeels doordat ik met de airco’s veel bewuster met warmte omga: ik zet de airco op 20 in de ruimte waar ik ben, en de andere zet ik terug op 18 graden. Voor het besparen van 165m3 gas met een airco is normaal ruwweg 370kWh elektra nodig: daarmee zou ik €90 bespaard hebben.

Conclusie: het is mogelijk om een hybride verwarming met CV en Airco te maken. Het is wel even zoeken hoe je de CV en airco samen de verwarming efficiënt en comfortabel kan laten regelen. Als je een CV gewoon met de thermostaat aan zet heeft de neiging alles over te nemen. Door de CV watertemperatuur terug te zetten en hem met de thermostaat alleen aan te zetten als het nodig is kun je hem “remmen” en de airco toch zo veel mogelijk van het werk laten doen.

Auteur: Paul Speckens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.