Warmtevisie gemeente is vergezicht

De gemeente publiceerde net voor de vakantie een warmtevisie: een plan om tot verduurzaming van de stad te komen. Eén van onze leden, Kees Bakker, verwoorde zijn mening hierover in een brief aan de wethouder.

Hij haalde er zelfs het Eindhovens Dagblad mee. Volgens Kees kent het plan weinig urgentie; mikt het vooral op lange termijn warmtenetten en weinig op wat er op korte termijn kan gebeuren. En er zijn zoveel meer mogelijkheden om ook op korte termijn veel resultaat te boeken. Lees hier Kees’ brief aan de wethouder:

Lees de hele tekst van het commentaar van Kees hier

Korte reactie 040energie

040energie heeft ook bijgedragen aan proces wat tot dit plan heeft geleid. Het plan probeert te veel de kool en de geit te sparen. En er wordt gestuurd op “laagste maatschappelijke kosten”. Dat lijkt verantwoord maar de verschillen in kosten tussen verschillende alternatieve vormen van verwarming zijn klein. En huiseigenaren nemen beslissingen op basis van hun eigen portemonnee, niet op basis van collectieve maatschappelijke kosten. De case voor warmtenetten in Eindhoven is erg moeilijk want er zijn geen hogere temperatuur warmtebronnen. Meer aandacht voor korte termijn, isolatie en (eventueel hybride) warmtepompen zou erg gewenst zijn maar dat heeft geen serieuze plaats gevonden in de transitievisie. Dat is jammer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *