Kruipruimte-isolatie informatie

Het nut van vloerisolatie/kruipruimte-isolatie

Het isoleren van de vloer is populair bij veel wat oudere huizen en is een van de breed erkende maatregelen om het energiegebruik van een huis te verbeteren. In Hanevoet is het van onderaf isoleren van de vloer zelf praktisch mogelijk. Wat wel kan is de kruipruimte onder de vloer isoleren, met als resultaat dat de vloer minder koud wordt. En daar gaat het tenslotte om.

 • Het verhoogt het comfort (minder koude van de vloer).
 • Het verlaagt de vochtigheid van de kruipruimte (de soort isolatie die voor Hanevoet is geselecteerd).
 • Het bespaart energie (ca. 250 m3 gas per jaar in de huizen in Hanevoet).
 • Het voordeel duurt heel lang (40 jaar of meer): het is een blijvende verbetering aan je huis.
 • Het telt mee voor het energielabel van je huis (het energielabel is nodig bij verkoop).
 • Ook groeit de besparing op je energierekening als de gasprijs stijgt.
 • Het is een goede stap op weg naar een aardgasloze toekomst.
 • In Hanevoet lijkt de investering zich in 8-10 jaar te gaan terugverdienen door de besparing op de gasrekening, zelfs bij de huidige gasprijs. Dit komt mede door de collectieve inkoop.

Kijk op Milieu Centraal voor onafhankelijke algemene informatie over vloerisolatie.

De oplossing: kruipruimte-isolatie met isoparels

Helaas kunnen veel soorten kruipruimte-isolatie in Hanevoet niet worden toegepast. Dat heeft met de slecht of niet bereikbare kruipruimtes te maken en het vocht in de kruipruimte (o.a. door de hoge grondwaterstand in de buurt). De oplossing die gevonden is: het van buitenaf aanbrengen van een laag ‘isoparels’ op de bodem van de kruipruimte. Dat zijn kleine bolletjes van EPS, ook wel piepschuim genoemd. Op twee plekken bij de voor- en achtergevel wordt ca. 40 cm grond uitgegraven (ongeveer ter grootte van een flinke stoeptegel) om in de fundering twee gaten van ca. 7 cm doorsnede te kunnen boren. Vervolgens worden de isoparels via deze gaten met een lans ingeblazen in de kruipruimte. Zo ontstaat een isolerende laag van ca. 20 cm dik. Gemiddeld bespaart dat 250 m3 aardgas per jaar (€ 160,-).

Klik op de afbeeldingen om ze uit te vergroten.

Er wordt een klein gat gegraven en de parels worden ingeblazen

De korrels liggen als een grote deken over de grond onder je vloer

 

Selectie leverancier

Het was niet zo makkelijk om geschikte aanbiedingen te vinden. We kregen uiteindelijk van vier bedrijven een aanbieding. Twee ervan waren te duur. In samenspraak met enkele bewoners, en met ondersteuning van de deskundigen van HOOM, hebben we een bedrijf geselecteerd dat één woning in Hanevoet op 7 juni als proef gaat voorzien van deze isolatie. Hierna volgt een aantrekkelijk aanbod waarop iedereen in Hanevoet kan intekenen. blijft de leverancier volgen tijdens het hele traject en biedt ondersteuning aan de deelnemers.

Eerdere ervaring in de wijk

Een aantal jaar geleden zijn bij een spontane actie van een wijkbewoner ook ruim 20 huizen op deze manier geïsoleerd. Hierbij is veel goede ervaring opgedaan. Er waren ook wat kleine problemen, waar we in deze actie rekening mee houden:

 • De ventilatie naar de kruipruimte kan gedeeltelijk worden afgesloten; dit is in de vorige actie niet gedaan. Het gaat hier om de kleine roostertjes die je in de gevel ziet zitten.
 • Er werd soms slordig gewerkt en de leverancier was lastig aanspreekbaar. Hier hebben we bij de selectie aandacht aan besteed.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn twee nadelen aan deze vorm van kruipruimte-isolatie bekend:

 1. Het is isolatietechnisch niet de beste vorm van vloerisolatie. Maar het is eigenlijk de enige vorm die zonder hoge kosten kan worden toegepast bij een meestal ontoegankelijke kruipruimte zoals in Hanevoet.
 2. Als je wel een kruipluik hebt, wordt het lastiger om nog onder de vloer te komen (bijv. voor eventuele reparaties van leidingen). Gelukkig is dit erg zeldzaam en je kunt met iets meer moeite nog steeds overal bij. De isoparels wegen bijna niets en zijn goed opzij te schuiven. (Uiteraard is het in de vele woningen zonder kruipluik nóg lastiger om onder de vloer te komen.)