Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
energierekening
persoonlijke verhalen

Aanschaf van thuisbatterij is misschien wel slimmer dan zonnepanelen

Aldus Mark Smits, energiecoach bij energie040. Op de foto is op het dak van de garage de warmtepomp zichtbaar.

Maar liefst tachtig mensen woonden op woensdag 12 juni de informatiebijeenkomst van 040Energie over de thuisbatterij bij. Volgens spreker Peer van Heeswijk is er voor de thuisbatterij nog geen sluitende business case, maar energiecoach Mark Smits heeft zelf een ander pad gekozen. “Ik heb er een aangeschaft. Ik dacht: ik probeer het gewoon.”

Nu de salderingsregeling zijn langste tijd lijkt te hebben gehad stellen veel mensen zich de vraag: hoe kan ik het overschot aan energie die mijn zonnepanelen opwekken het beste gebruiken? Is een thuisbatterij misschien de oplossing? Er is ruimte voor experimenteren!

Mark Smits is energiecoach bij 040Energie en bewoner van een woning uit 1992. Hij heeft een technische achtergrond, houdt van puzzelen en heeft een warme belangstelling voor energie en verduurzamen. “In 2021 heb ik elf zonnepanelen laten leggen, goed voor 3900 Wattpiek. Ik heb toen berekend dat de kostprijs van een kilowattuur voor mij tien cent zou zijn. Van mijn toenmalige energieleverancier kreeg ik maar vijf cent voor de stroom die ik onder aan de streep terug leverde. Dat beviel me niet.”

Van vast naar dynamisch contract
De grote energiemaatschappijen staan er bij Mark niet zo goed op. “Ze zijn vaag over de kosten die ze in rekening brengen. Zo zetten ze op ieder kilowattuur en iedere kuub gas die je afneemt een risico-opslag. Ze zijn er dus bij gebaat dat je zoveel mogelijk energie afneemt.” Mark besloot over te stappen naar NextEnergy, een leverancier van een dynamisch energiecontract. “Met zo’n contract wisselt de prijs van stroom per uur en de prijs van gas per dag. Je volgt de marktprijzen. Daardoor loopt NextEnergy geen risico en dus betaal je ook geen risico-opslag, alleen een vergoeding voor hun dienstverlening. Heel transparant.”

Financieel bracht de overstap niet helemaal wat Mark ervan had gehoopt. “Ik kreeg nog iets minder terug voor de stroom die ik overhad: 4 cent per kilowattuur. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Ik betaalde namelijk ook een stuk minder voor de stroom die ik kocht, dus per saldo zag het er beter uit.” Toch zat het hem nog niet lekker. “Als je een dynamisch energiecontract hebt met zonnepanelen betaal je op momenten dat energieprijs negatief is om stroom te mogen leveren aan het net, terwijl je buurman die geen zonnepanelen heeft op zo’n moment geld terug krijgt als hij stroom afneemt. Dat wringt. Ik heb behoorlijk wat geld geïnvesteerd in mijn zonnepanelen en die investering probeer ik terug te verdienen.”

Van dom naar slim
Een thuisbatterij dan? Mark: “Ik krijg er vaak vragen over als ik als energiecoach bij mensen op bezoek ga om advies uit te brengen. Steeds was mijn antwoord: niet doen, want een batterij is passief, zonnepanelen leveren niet in de winter en in de zomer is de thuisbatterij ´s nachts amper ontladen en ´s ochtends weer snel opgeladen. Maar intussen ben ik van mening veranderd.” De oorzaak: een aanbod van zijn energieleverancier voor een slimme thuisbatterij die actief handelt op de energiemarkt. “Er zat goede documentatie bij. Die heb ik helemaal doorgespit. Mijn thuisbatterij is onlangs geïnstalleerd en laadt zich automatisch vol als de stroom goedkoop is, onder andere met de stroom van mijn eigen zonnepanelen. Dat is een belangrijk verschil met de thuisbatterij van Zonneplan; die staat helemaal los van je eigen PV-installatie. En de batterij levert stroom aan het net als de prijs hoog is. En dat levert per jaar als het goed is iets van 1.400 euro op.”

De bijbehorende app werkt nog niet, aldus Mark. “Ik moet er dus op vertrouwen dat het verhaal van NextEnergy klopt en ik de batterij, die een capaciteit van tien kilowattuur heeft en zevenduizend euro kost, in zes jaar kan terugverdienen. Dat is inclusief installatie en exclusief BTW. Die BTW kun je onder voorwaarden vaak terugkrijgen, maar ik kon dat helaas niet. Daarom heb ik nog even getwijfeld. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt.”

Of de business case helemaal rond is en de thuisbatterij inderdaad (in financiële zin) een slimme aanschaf is moet dus nog worden bewezen. Mark: “Ik verwacht dat de thuisbatterij een goede keuze is na afschaffen van de salderingsregeling. Ik kan het me permitteren en ik vind het als energiecoach interessant om nieuwe ontwikkelingen te volgen. Ik ben een early adopter.” Mark heeft vertrouwen in zijn goed onderbouwde gok – want zo zou je de aanschaf van een thuisbatterij op dit moment nog kunnen zien. “Wellicht blijkt over een poosje dat een thuisbatterij een betere aanschaf is dan zonnepanelen. Mogelijk verdien je hem sneller terug, zonder ingrepen in je dak.”

We gaan het zien, Mark.

Deel dit artikel