Stel een energie vraag!!
Terug naar overzicht
zonnepanelen

Plannen kabinet met salderen juni 2024

Het stond al vaak in de krant maar toch voor de duidelijkheid: het kabinet heeft plannen om nog dit jaar een wetsverandering door te voeren om zo de saldering af te schaffen. 

Het nieuwe wetsvoorstel moet nog door de 2e en de 1e kamer worden aangenomen. De administratieve invoering hiervan door energiebedrijven kost ongeveer een jaar. Dus daarmee zou de volledige afschaffing per 2027 een feit kunnen zijn. Dat is ook in de begrotingsafspraken van de regeringspartijen voorzien.

Is het te laat om zonnepanelen aan te schaffen? In de komende 2½ jaar kun je met de salderingsregeling ondanks de terugleverkosten van de energieleveranciers een groot deel van de aanschafkosten terugverdienen. Terugverdientijden bij aanschaf nu zijn tussen de 6 en 10 jaar, vooral afhankelijk van kosten voor optimizers of micro-omvormers en de ligging op de zon. Je moet wel snel zijn nu, het wordt door de afschaffing van de salderingsregeling heel snel oninteressant.

Zijn je panelen nu waardeloos? Nee: ze blijven energie leveren. Ongeveer 30% van de energie (van een huis zonder elektrische auto en warmtepomp) gebruik je meteen in huis: dat bespaart je wat je anders aan het net had moeten betalen. Voor de overige 70% krijg je de terugleverprijs. Die is niet zo hoog (reken even op 5 a 7 cent per kWh) maar het is ook niet niks. Reken erop dat je panelen financieel nog 35-50% opleveren van wat ze ervoor deden.

040energie krijgt veel vragen over batterijen als een optie om terugleveren te voorkomen. Helaas: het gebruik van een batterij om de zonnestroom op te slaan om deze later in huis te kunnen gebruiken kost meer dan het oplevert. Ook andere manieren van gebruik van thuisbatterijen zijn financieel niet interessant op dit moment (ondanks allerlei reclame).

Is er dan wel iets wat zonnepanelenbezitters wel kunnen doen? Het is (beperkt) mogelijk om zonne-energie in huis te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Apparatuur en besturings-software om dat makkelijker te maken is nog nauwelijks te krijgen en vaak duur. Hier is een goed overzichtsverhaal over de mogelijkheden, met 1 opmerking: het gebruik van dynamische tarieven raden we  niet aan voor mensen die een flink deel van hun energieverbruik kunnen dekken met zonnepanelen – het kan je soms geld kosten om energie terug te leveren.

Deel dit artikel