Boren voor warmtepomp: Tammo doet het zelf

Een warmtepomp die door bodemlussen warmte opneemt is erg efficiënt, maar vanwege de gaten die geboord moeten worden erg prijzig. Dat moet anders kunnen, dacht Tammo Wuite. 

Tammo Wuite is een gedreven persoon. Hij wil in de nabije toekomst zijn huis kunnen verwarmen met een gesloten-bronsysteem. Dat is een lange buis in de grond (vaak verticaal geboord) waardoor water stroomt dat de temperatuur van de bodem aanneemt (een vrij constanten 11-12 °C). Een warmtepomp kan via deze bodemlussen warmte onttrekken en deze afgeven op een hogere temperatuur, zodat je je huis ermee kunt verwarmen.
Het nadeel is dus de forse investering die hiervoor nodig is. Het voordeel van een gesloten bron is dat de temperatuur gemiddeld veel hoger is dan die van een buitenlucht-warmtepomp, waardoor het rendement van de warmtepomp veel hoger wordt. Bovendien is er geen buitenunit zoals bij een luchtwarmtepomp die soms geluidsoverlast kan geven. En met een beetje geluk kun je in de zomer zelfs warmte

Boren op handkracht
Helaas is professioneel boren van zo’n bron vrij duur: ca. € 8000 voor een gewoon huis. Tammo bedacht dat hij wel eens wilde proberen dat zelf goedkoper  te doen. Na wat vallen en opstaan kan hij nu een vrij diepe bron boren. Hij heeft daarvoor met simpele middelen een handbediende installatie gemaakt. Het is nog wel een klus, want je moet de “boorkop” met de hand op en neer bewegen! Daarmee boor je dan zo’n 5 meter per uur. Nu hij de basis onder de knie heeft is hij op zoek naar een manier om zijn systeem te vervolmaken. Hij denkt uiteindelijk voor zo’n € 2000 een afgewerkte bron te hebben. Op Olino staat een uitgebreider verhaal voor de geïnteresseerden. Ook over hoe je dit bij en met meerdere mensen zou kunnen realiseren.

Mensen die interesse en tijd hebben om te helpen dit systeem te vervolmaken: meld je bij  Hij brengt je in contact met Tammo.

Hierbij een recent artikel van Tammo met zijn gezichtspunt over hybride warmtepompen:
Hybridisering van de warmtevraag in Gebouwde Omgeving

1 gedachte op “Boren voor warmtepomp: Tammo doet het zelf

  1. Hans van Eck

    Mooi vernieuwend initiatief!
    Er is natuurlijk het nodige over te zeggen. Vergunningverlening, MER, drinkwaterwinning, dimensionering, kostenverdeling, onderhoud/garantie maar vooral ook hoe komt de Energietransitie eruit te zien en welke keuzes worden op wijkniveau gemaakt wat betreft de nieuwe energie-infrastructuur. Wordt het all electric of warmtelevering of waterstof/groen gas. Pas als dat helder is weten we waar we die gaatjes moeten prikken.
    Een alternatieve route zou ook kunnen zijn dat we als 040energie verkennen wat vraagbundeling en collectieve aanbesteding oplevert. Zeker als we straat/wijk gebundeld bronnen inkopen kan dit tot aanzienlijke kostenreductie leiden… Of misschien wel een collectieve bron…
    Kortom volgens mij is de kiem gelegd voor een nieuwe werkgroep “Bronnen voor duurzaamheid” !?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *