Gasrekening halveren met 200 euro investering

Omdat we Poetin geen plezier wilde doen hebben mijn vrouw en ik ons voorgenomen het gasverbruik zo veel mogelijk te drukken. De warmtepomp zit in de planning maar dat duurt nog even. Dus wat te doen?

Ik las wat verhalen dat mensen het vroeger in huis niet warmer hadden dan 16 graden. Wat koudere temperaturen kan zelfs gezond zijn. Kortom: mijn vrouw en ik spraken af dat we de uitdaging aan gingen en de thermostaat op 16 zouden zetten. Een aangezien ik dit najaar thuis moest werken was het de hele dag “prijs”.

Hoe beviel dat nou: mijn vrouw kruipt voor de TV onder een dekentje. De warme truien kwamen uit de kast: die lagen daar al jaren niks te doen. Ik heb handschoenen met afgeknipte vingers gekocht voor achter de computer. En we hebben ons op warme met bont gevoerde sloffen getrakteerd: nooit meer koude voeten. Investering: 200 euro. Het is niet altijd 100% prettig maar het stoort ons niet.

En wat is nu het resultaat. Mijn jaarrekening loopt van januari tot januari. Vorige winter stond de thermostaat nog op 19. Al met al was het een zachte winter. Dit najaar was ook vrij zacht met een uitzondering van de koudere periode in november / begin december waarin ik meer dan 200m3 heb verstookt. Mijn totaal gasverbruik is uitgekomen op 780m3. In een normaal jaar zou het 1700m3 zijn.  In de koudere periode in november/december ging het wel hard. Maar al met al een geweldig resultaat.

Volgens de graaddagencalculator kun je door je temperatuur van gemiddeld 19 naar gemiddeld 16 graden te verlagen je verwarmingsverbruik met 30% terug brengen. Ca. 10% per graad dus. De rest van mijn besparing is aan het opwarmende klimaat te danken denk ik.,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.