De oplossing 2: zolder isoleren

Veel klussen zijn erg ingewikkeld. Maar met enige coaching en wat oefening kun je zelf je zolder behoorlijk goed na-isoleren. Dat deed Kees Bakker.

kees-dakiso1Kees woont in een stijlvol huis in Stratum.  De zolderverdieping was tochtig en niet geïsoleerd. Hij wilde de zolder gaan gebruiken én wat tegen de kou doen. Er moest wat gebeuren!

Er zijn verschillende materialen om mee te isoleren. Kees koos PIR-isolatie: harde schuim. In dit geval met aan twee kanten een aluminium folie. De folie voorkomt dat vocht vanuit de warme lucht uit huis door het materiaal tegen het koude dak kan condenseren en daar tot vochtproblemen en schimmel kan leiden. Het schuim isoleert bijna twee keer zo goed als steen of glaswol van dezelfde dikte. De platen zijn 8 cm dik,  Rc=3,5. Voor energieneutrale huizen worden nog betere (dikkere) platen gebruikt.

De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd. Af en toe is het flink puzzelen om tussen alle balken door te werken. Hij doet de afwerking met gipsplaat en een speciaal afwerklaagje zodat het helemaal strak wordt. Hier gaan heel wat uurtjes in zitten, maar het resultaat is er dan ook naar.

Moeilijke kees-dakiso2punten zijn bestaande kozijnen. In een kozijn houd je vaak een “koudebrug” tussen de slecht geïsoleerde muur en de binnenruimte. Kees gaat daar nog wel iets aan doen, maar de mogelijkheden zijn beperkt.

De materiaalkosten vallen erg mee: € 3000 voor een behoorlijke zolder (7,5 bij 8 meter). Het kost wel veel tijd. Laten doen door een bedrijf kan begrotelijk zijn: algauw € 9000 aan arbeidskosten.

Terwijl het buiten fris is was de ruimte lekker warm toen we er waren, Hierdoor koelt ook de 1e verdieping minder af en blijft ook de huiskamer warmer. Naast dat hij nu zijn zolder tenminste als een volwaardige ruimte in huis kan gebruiken speelden comfort (warmer worden van zijn hele huis) en de toekomstige waardevermeerdering een rol in zijn overwegingen. Het is niet zo makkelijk uit te rekenen hoeveel energie hij bespaart, maar het is niet irreëel te denken aan zo’n € 300 tot € 400 per jaar. Een leuke combi van voordelen dus.

Kijk ook eens op Milieu Centraal als je hieraan wilt beginnen. Nog een laatste tip: vraag advies (vooral om vochtproblemen te voorkomen) en doe het goed, ook qua isolatie-kwaliteit, en niet te snel. Over 10 of 20 jaar alles nog eens overdoen is een minder goed idee.

p1040699a

Het oorspronkelijke dak

p1040701a

PIR-platen vastgezet met latjes en schroeven

p1040702a

Klaar voor het aanschuiven van de volgende plaat

1 gedachte op “De oplossing 2: zolder isoleren

  1. Mv8

    Minder arbeidsintensief en daardoor ook betaalbaar voor mensen met twee linkerhanden: systemen waarbij je profielen op de balken schroeft waartussen platen worden geklemd (fabrikant claimt luchtdicht) waar meteen een afwerklaag op zit, je hoeft zelfs niet meer te schilderen. Lastige plekken afdichten met purschuim. Alles wordt dus in één slag aangebracht maar je ziet wel om de meter de naadprofielen, dit i.t.t. de strakke afwerking van Kees.
    Mijn zolder met 60 m2 schuin dak was in een paar mandagen klaar en de kosten van de timmerman zijn daarmee te overzien (€ 35 excl. btw per uur). Voor een ervaren doe-het-zelver is het een makkie.
    Met deze platen van 11 cm grijze EPS komt de isolatiewaarde van het dak op Rc 3,5. Verschillende fabrikanten leveren zulke ‘bouwpakketten’, op mijn zolder zit SlimFix Deco van Isobouw. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.