De oplossing 1: zonnepanelenafdak

Een zonnepanelenafdak als een nieuwe plek om meer energie zelf op te wekken. Hoe zit dat? Dat lees je in deze eerste aflevering van de serie “De oplossing”, waarin mensen nieuwe ideeën vinden om hun energiegebruik terug te brengen.

pv_afdak1

Zonnepanelenafdak van Marian van Agt

Marian van Agt is een bijzonder persoon, flink gemotiveerd om haar energiegebruik zo veel mogelijk terug te brengen. Het begon een paar jaar terug toen ze haar nieuwe huis betrok en meteen zonnepanelen en een warmtepompboiler kocht. Na nog wat andere verbeteringen is het haar nu gelukt om helemaal zonder gas te kunnen. Maar omdat ze – naast de warmtepompboiler – ook nog twee airco’s en infraroodpanelen gebruikt om haar huis te verwarmen is haar elektriciteitsgebruik nu toch flink groter dan de zonnepanelen op haar geheel volgelegde dak kunnen opwekken. Hoe nu verder?

Omvormer onder het zonnepanelenafdak

Omvormer onder het zonnepanelenafdak

In een brainstorm met mensen van [sc:040energie] en na een bezoek van Christian Aagaard, de huis-schouwmeester voor zonnepanelen van [sc:040energie] besloot ze om een klein afdakje achter in haar tuin te maken van zonnepanelen. De 6 dunnefilmpanelen van Solar Frontier hebben een piekvermogen van 1020 Wp. Er is een 1kW Omnik omvormer gebruikt. Het materiaal is aangeschaft via 365zon, het afdak en de installatie zijn in eigen beheer uitgevoerd om de kosten laag te houden. De panelen staan op het zuiden, maar omdat er ’s ochtends, ’s avonds en in de winter toch schaduw op komt verwacht ze niet meer dan zo’n 800 kWh per jaar op te wekken. De panelen staan nu ruim twee weken en hebben al 75 kWh opgewekt. Dus het doel gaat vast gehaald worden.

Daarmee is Marian weer een stap dichter bij het nul-op-de-meterideaal. Vind je dit een leuk idee en/of heb je zelf originele ideeën: reageer dan op dit nieuwsbericht hieronder.

1 gedachte op “De oplossing 1: zonnepanelenafdak

  1. Mv8

    Als je goed kijkt zie je nog een zevende zonnepaneel(tje) op de foto. Ik heb 2 buitenlampen op zonne-energie en een voordeurbel (solarbell.nl) en mijn fietsverlichting (rydon.nl) werkt ook op een zonnepaneeltje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.