Verlaging van je energierekening door een verticale tuin

Een groene gevel zorgt voor een aangename kamertemperatuur in de zomer en een warmere temperatuur in huis in de winter. Het zonlicht wordt namelijk geblokkeerd door de groene gevel en in de winter werkt het andersom, dan blijft de warmte behouden vanwege de isolatie door de begroeiing op je gevel.

Werkt het?

De begroeiing zorgt voor een isolerende en ‘stilstaande luchtlaag’. In het NRC artikel leest u een ‘proef’ terug waarbij het warmteverlies in de winter met 30% wordt teruggebracht. Volgens Brits onderzoek zorgt klimop ervoor dat de buitenmuur in de zomer tot 5,7°C kouder is en de binnenmuur zelfs tot 7,2°C!

Soorten Planten

Het gaat uiteraard om WINTER-groene planten, zoals Hedera of blauwe regen. Hier vind je een grote opsomming van planten gemaakt die je kunt gebruiken. Hierbij is een sortering gemaakt van planten die al of niet zich zelf aan muren hechten of een handje geholpen moeten worden

Toepassingen

Als je ‘groot denkt’, is het toepasbaar bij grotere  blinde muren langs de weg of stoep, zeker tot de eerste verdieping of bij wat kleinere zaken als kleinere muurtjes beneden de kozijnen  op de begane grond. Of muren van bergingen en garages ( hobbyruimte?) , zij-muren bij serres, etc.

Gevelbeplanting is niet alleen isolerend en groen. Het dempt omgevinsgeluid, kan fijnstof binden, vergroot de biodiversiteit , en creëert een andere sfeer om je heen.

Slecht voor de muur?

We kunnen hierover enkele zorgen wegnemen. Niet-bladverliezende planten beschermen een gebouw tegen (slag)regens en houden de muren van gebouwen droog. Bestaande vochtproblemen of scheuren in de muur kan je het beste eerst goed repareren. Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen, ramen en dakranden vrij om schade te voorkomen.

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen; met zelfklimmende planten, met behulp van een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken aan de gevel. Lees het infoblad om je op weg te helpen. Kijk voor inspiratie op deze Pinterest-pagina.

Veel leesplezier en inspiratie, Gé de Jong

Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *