040energie bestaat vijf jaar

Hoe het allemaal begon: aan de keukentafel met een vijftal Eindhovenaren. Samen richtten ze een Eindhovens burgerinitiatief voor duurzame energie op. Vijf jaar later telt vereniging bijna duizend leden.

In een aantal buurgemeenten zoals Best en Nuenen bestond al een ‘energieclub’, maar in Eindhoven nog niet. Daar moest verandering in komen. Na diverse avonden vergaderen –  letterlijk aan de keukentafel – over missie, naam en logo was het op 12 december 2013 eindelijk zo ver: de vijf oprichters tekenden de oprichtingsverklaring en was geboren.

Zonnepanelenacties
In het eerste volledige jaar werd de eerste zonnepanelenactie georganiseerd. Aan het eind van dat jaar had veertig leden. Nu, vijf jaar later, zijn dat er bijna duizend en hebben tegen de vijfhonderd huizen zonnepanelen op het dak vanuit de zonnepanelenacties van . Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten ontstaan (o.a. warmtepompen, warmtebeeldcamera, isolatie) en hebben enkele duizenden mensen informatie- en thema-avonden bezocht. In 2018 was een van de initiatiefnemers van Zonnepark Welschap, waarin honderden Eindhovenaren participeren. De vereniging kan bouwen op tientallen actieve vrijwilligers.

Nog steeds actueel
De missie van die 5 jaar geleden is vastgesteld staat nog steeds: 040energie wil energiebesparing en betaalbare duurzame energie mogelijk maken voor zoveel mogelijk Eindhovense burgers. Hiermee dragen we bij aan een duurzame en leefbare stad. Door als burgers samen te werken in een energiecoöperatie kunnen we een forse bijdrage leveren om Eindhoven in 2045 energieneutraal te maken.

Onze missie: betaalbare, duurzame, lokaal opgewekte energie voor en door de burgers van Eindhoven. We richten ons op de volgende activiteiten: · Energiebesparing thuis · Energieopwekking thuis, o.a. zonne-energie · Projecten voor gezamenlijke energieopwekking uit o.a. zon, wind, water, restafval. Daarbij vonden de oprichters de volgende waarden belangrijk: · Betaalbaar · Duurzaam · Lokaal, onafhankelijk · Betrouwbaar · Zonder winstoogmerk · Samenwerken · Actief op wijkniveau, samenwerking op stadsniveau.

In de afgelopen jaren is een begrip geworden. De weg naar een duurzame stad is nog lang. gaat verder met wat het de afgelopen jaren heeft gedaan: mensen helpen met duurzame energie en energiebesparing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *