Buurtenchallenge: op weg naar een gasloos Eindhoven

Iedereen weet het: de CO2-uitstoot moet omlaag en we moeten van het aardgas af. De gemeente Eindhoven daagt vier buurten uit om zo veel mogelijk energie te besparen en daar hun uitstoot mee te verminderen. [sc:040energie] gaat de uitdaging aan in Hanevoet (Gestel).
Energiecampagne Hanevoet
De actie begon met een brief van de gemeente over de buurtenchallenge plus een flyer van [sc:040energie] die bij alle koopwoningen in Hanevoet werd bezorgd. Tientallen mensen meldden zich aan voor de eerste informatieavond op 12 maart. De zaal in wijkcentrum ’t Slot was dan ook goed gevuld. Wethouder Mary-Ann Schreurs moest helaas verstek laten gaan. In haar plaats kwam Michael Urlings namens de gemeente vertellen waarom de gemeente Eindhoven een ‘buurtenchallenge’ heeft georganiseerd: in de toekomst zullen hele wijken van het aardgas af gaan en op andere manieren gaan voorzien in verwarming.

Een aanpak in de buurt biedt voordelen; de bewoners worden er direct bij betrokken. Energiebesparing, daarmee CO2-uitstoot verminderen en zelf energie opwekken zijn de eerste stappen in dat traject.

Uitdaging
Vier buurten in Eindhoven (Hanevoet, Vaartbroek, ’t Ven en omgeving Gerardusplein) worden in de buurtenchallenge daartoe uitgedaagd. Iedere buurt krijgt daarbij ondersteuning van een bedrijf of organisatie. Voor Hanevoet, als een van de vier deelnemende buurten, is dat [sc:040energie], in de buurt welbekend van de zonnepanelenactie die in deze wijk heeft gezorgd voor een flinke toename van het aantal daken met eigen ‘stroomfabriekje’ erop.

Vraag van bewoners staat centraal
Dat de buurt die het meest bespaart een buurtfeest wint, is eigenlijk bijzaak. Het mooiste resultaat zou zijn als blijkt dat de energiecampagne in Hanevoet en/of de andere deelnemende buurten echt werkt!
Uitgangspunt van [sc:040energie] is de vraag van bewoners, bijvoorbeeld over mogelijkheden voor isolatie, en vervolgens helpen bij het organiseren en uitvoeren van maatregelen. [sc:040energie] heeft daarvoor op haar beurt ondersteuning van HOOM, een energiecoöperatie die hier de middelen voor heeft. Zo kan HOOM bijvoorbeeld mensen opleiden tot energiecoach, zodat ze hun buurtgenoten kunnen adviseren, en energiescans doen bij huizen. Inmiddels heeft HOOM als proef energiescans uitgevoerd bij twee huizen van het meest gangbare type in de wijk om een beeld te krijgen van de mogelijkheden tot verbetering.

Vervolg
Kees Bakker, de energiecampagneleider namens [sc:040energie], inventariseert momenteel de wensen van buurtbewoners die ze hebben ingeleverd na de bijeenkomst. De respons is groot. Een aantal bewoners wil een individueel energieadvies en/of meedoen aan een gezamenlijk onderzoek dat leidt tot een plan voor spouw-, vloer- of zolderisolatie.
Aan de hand van de inventarisatie wordt de agenda van de volgende bijeenkomst op woensdag 4 april in ’t Slot bepaald. Ook komt er nog een zonnepanelen-informatieavond op donderdag 26 april, ook in ’t Slot.

Woon je in Hanevoet en heb je belangstelling om aan te sluiten? Laat het weten via de actiepagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *