Verslag thema-avond energielabel

Hoe zit het nu met dat energielabel dat alle huizenbezitters hebben gekregen? Hans van Eck, Teammanager bij RVO en medeverantwoordelijk voor het invoeren van het label, gaf daar meteen repliek op, op 2 juni voor een volle zaal in wijkgebouw ’t Slot. 

energielabel_hansEnergielabel? Nee: je hebt alleen een voorlopig label gekregen. Je kunt dat label definitief maken door in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD. Er moeten zaken worden ingevoerd en heb je verbeteringen aan je woning uitgevoerd, dan is er bewijs nodig (rekeningen, foto’s). Daarna krijg je pas een definitief label. Een label was al nodig om je huis te verkopen maar deze regelgeving zal binnenkort ook echt worden gehandhaafd. Klik op het plaatje hieronder voor meer informatie.

Hans gaf ook een leuk historisch perspectief vanenergielabel_1 de invoering van het energielabel, dat (dankzij Nederlands initiatief) een Europese verplichting is.

Een goed label heeft een positieve invloed op de verkoopwaarde van een huis. Als je je besparingsmaatregelen invoert worden deze door een deskundige energielabel_2beoordeeld. (Je kiest zelf welke deskundige en je betaalt dit ook zelf.) Het plaatje hiernaast geeft inzicht in de 10 zaken die meetellen in het energielabel. Klik op het plaatje om het te vergroten.

Er waren vragen over de handhaving van de energieprestatie-index (een meer gedetailleerde maat) voor huurhuizen. Hier wordt nog een antwoord op gezocht. Ook was er wel wat discussie over de nogal ruwe maat die het label geeft: het eerdere EPA-label had 140 invoerpunten en geen 10 zoals het energielabel. Ook energieneutrale huizen komen niet echt tot hun recht: niet alle maatregelen passen in het label en het label loopt maar tot A en niet tot bijvoorbeeld A++++.energielabel_harold

Na dit verhaal over de labelpraktijk van alledag volgde een zeer inspirerend en persoonlijk verhaal van Harold van de Ven van Best Architecten, die aan de hand van voorbeelden uit eigen praktijk uitlegde dat er maar één echte maat is: nul op de meter. Als je een huis verbouwt, houd het dan niet bij halve maatregelen maar doe het goed. Flink isoleren, betere verwarming en luchtverversingssystemen, flink wat zonnepanelen op het dak. Ook als het dak niet op het zuiden ligt is dit heel aantrekkelijk. Harold zou het liefst de hele wereld op de energieneutrale schop nemen. En als er geen geld is om alles ineens te doen, doe het dan stap voor stap met een duidelijk plan. Mocht je een flinke verbouwing overwegen denk misschien toch eens aan Best Architecten.

[sc:download href=”/wp040/wp-content/uploads/2015/06/presentatie-Energie040-HvE.pdf” text=”Hier kun je de presentatie van Hans van Eck downloaden” ]

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.