Verslag thema-avond warmtepompen

Op 18 september hield 040energie een thema-avond over warmtepompen, speciaal gericht op mensen die er al wat meer van weten en hun kennis willen verdiepen.

Bètafactor
De avond in wijkcentrum Blixems werd georganiseerd door Philip Beekman en de werkgroep warmtepompen van 040energie. De eerste spreker was Ron Machielsen van Techneco, een fabrikant die o.a. de bekende hybride lucht-waterwarmtepomp Elga op de markt brengt. Na een uitleg over de verschillende typen warmtepompen ging hij met name wat dieper in op de benodigde capaciteit van een warmtepomp. De warmtevraag kun je berekenen aan de hand van de grootte, de isolatie en de ventilatie van een huis en natuurlijk de heersende buitentemperatuur.

Ron introduceerde de zogenaamde bèta-factor: een percentage dat aangeeft hoeveel procent van de benodigde energie voor verwarming geleverd kan worden door de warmtepomp. Daarmee liet hij zien dat het niet zinvol is om de capaciteit van een warmtepomp zo te kiezen dat je te allen tijde geheel kunt verwarmen met een warmtepomp. Het blijkt namelijk dat in 96% van de situaties een warmtepomp met 50% van de berekende maximaal benodigde capaciteit al genoeg is (zie afbeelding). Je kunt dus volstaan met een kleinere warmtepomp als je voor die 4% extreme situaties bijverwarmt met gas of elektra. Daarnaast ging Ron in op geluidsnormen voor binnen en buiten en hoe je geluidsoverlast van de buitenunit kunt voorkomen.

Lagetemperatuurverwarming
Na een korte pauze vertelde André Nuijten van Jaga over lagetemperatuurverwarming. Om een hoog rendement te krijgen bij verwarmen met een warmtepomp heb je een lagetemperatuur-afgiftesysteem nodig. Dat kan vloerverwarming zijn, maar low-H2O-radiatoren zijn ook mogelijk. Deze zijn lichter en bevatten minder water dan de traditionele radiator. DBE-radiatoren zijn uitgerust met ventilatoren die de warmteafgifte verbeteren (DBE=Dynamic Boost Effect) en daarmee het rendement van de warmtepomp. Deze radiatoren zijn een goed alternatief voor vloerverwarming, als je een warmtepomp overweegt. 

Het werd geen eenrichtingsverkeer, want beide sprekers kregen veel vragen uit de zaal met 45 bezoekers. De avond liep enigszins uit, maar gezien de hoeveelheid positieve reacties was het de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *