Hoe koop je een warmtepomp?

Met hulp van

wil de energievoorziening van Eindhoven vergroenen. Daartoe houden we geregeld informatieavonden over warmtepompen. Wil je snel weten of een warmtepomp voor jouw huis het overwegen waar is? Geef je dan op voor een gratis gratis quickscan. Bovendien bieden we aan -leden met een positieve quickscan-uitkomst een gratis schouw aan!
Let op: de quickscan is niet geschikt voor nieuwbouw, maar een warmtepomp is daarbij vaak een heel goede optie. Meer weten? Lees dit artikel.

Voor vragen kun je terecht bij de werkgroep warmtepompen: email.

Waarom een warmtepomp?

WP_20160710_001

Buitenunit lucht-luchtwarmtepomp

Een warmtepomp is beter voor het milieu dan een gasketel die CO2 uitstoot. Als huiseigenaar kun je met een warmtepomp je gasverbruik flink reduceren (of zelfs helemaal stoppen). Je kosten voor gas worden lager en je hebt extra stroom nodig om de warmtepomp te laten draaien, maar netto zullen de energiekosten lager uitvallen. Mede dankzij de huidige subsidieregeling kan een warmtepomp zichzelf op termijn terugverdienen (zie hieronder). Zo draag je bij aan een schonere wereld op een betaalbare manier.

Wat leveren warmtepompen op?

Of een warmtepomp zichzelf terugverdient hangt af van hoe goed je huis geïsoleerd is, hoeveel gas je momenteel verstookt en wat voor soort verwarmingselementen je hebt (vloerverwarming, radiatoren of wandverwarming). De huidige subsidieregeling draagt aanzienlijk bij aan een kortere terugverdientijd. Verbruik je helemaal geen gas meer, dan bespaar je bovendien zo’n 200 euro per jaar aan vaste kosten.

Een voorbeeld: Als je een hybride warmtepomp overweegt (waarbij de cv-ketel bijspringt op erg koude dagen) in een redelijk goed geïsoleerd huis waar je 2400 m3 gas per jaar verstookt, komt de terugverdientijd naar verwachting op iets meer dan 10 jaar. De benodigde investering is dankzij de subsidie van 1800 euro netto nog maar 2500-3000 euro.

Wat heeft te bieden?

heeft een stappenplan gemaakt voor de deelnemers om tot een goede keus te komen voor de eventuele aanschaf van een warmtepomp:

Stap 1: inlezen
Zorg dat je weet wat voor warmtepompen er bestaan en wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn.  Lees de warmtepomp informatie. Het je nog vragen: mail met email.

Stap 2: in kaart brengen
Schrijf je in als deelnemer en vraag een quickscan aan. Je krijgt een formulier met een aantal vragen, zoals: “wat is de huidige situatie”, “hoe verwarm je nu je huis”. Hiervoor heb je je energierekeningen van de laatste paar jaren nodig en een meetlint. Ook vul je een aantal vragen in over wat jouw wensen zijn.
Om je hierbij te ondersteunen krijg je een huisbezoek van een van onze energiecoaches. Als daarbij blijkt dat het de moeite waard is de mogelijkheid van een warmtepomp verder te onderzoeken, vul je samen met de coach de vragenlijst in. Daarna stuur je je ingevulde formulier retour.
Als de energiecoach tot de conclusie komt dat een warmtepomp geen reële optie is, hoef je de vragenlijst niet meer in te vullen. De isolatie van je huis verbeteren is dan waarschijnlijk een betere vervolgstap.
NB: Onze quickscan is alleen geschikt om toe te passen op bestaande woningen. Voor nieuwbouwwoningen zijn de berekeningen te complex voor ons als vrijwilligersvereniging en kunnen we helaas geen adviezen geven.

Stap 3: indicatie
Aan de hand van je formulier kan met een rekenmodel een ruwe indicatie worden gegeven of een warmtepomp in jouw situatie mogelijk is met een terugverdientijd die bij jouw verwachting past.

Stap 4: schouw
Is de uitkomst positief? Dan kun je een schouw aanvragen. Je krijgt een huisbezoek van een deskundige die een maatwerkadvies (het schouwrapport) voor je opstelt en met jou bespreekt hoe een warmtepomp in jouw huis te realiseren is, wat de capaciteit moet zijn, wat voor type enzovoort.

Noot: biedt de deelnemers met een positieve quickscan-uitkomst een gratis schouw aan. Tevens vragen we om terugkoppeling te geven over de gasbesparing en extra stroomkosten. We hebben daartoe de installateur gevraagd om – zonder meerkosten – een kWh-meter aan te brengen zodat het stroomverbruik van de warmtepomp bijgehouden kan worden.

Stap 5: keuze leverancier
Wij kunnen je verwijzen naar een geschikt installatiebedrijf dat een offerte kan maken op basis van je schouwrapport. Wij hebben daarvoor afspraken gemaakt met een paar bedrijven, maar je kunt ook zelf op zoek gaan.

Stap 6: offerte
Soms zal een installateur zelf nog langs willen komen om een zorgvuldige en vrijblijvende offerte op te kunnen stellen. Uiteindelijk beslis je wat je met de offerte(s) doet.

Stap 7: installatie
Keuze gemaakt en offerte getekend? Je maakt zelf de afspraken over de installatie met het bedrijf.

Stap 8: alles naar wens?
De werkgroep warmtepompen neemt contact op om te vragen naar je ervaringen. Doet zich een probleem voor, dan spreek je eerst de installateur aan. Kom je er niet uit, dan probeert 040energie je te helpen. Natuurlijk horen we ook graag jouw ervaringen met de warmtepomp en of je tevreden bent over de installateur.

Bekostiging van deze actie

Een heel groot deel van deze actie is vrijwilligerswerk. De directe uitgaven en het expert-advies worden gefinancierd vanuit een kleine commissie over de door de leverancier verkochte installaties. Samen met het lidmaatschapsgeld dekt dit de kosten en dit maakt het mogelijk dat we nieuwe acties kunnen financieren in de toekomst.

Leverancierskeuze

Het is niet eenvoudig om zelf een goede installateur te vinden: je hebt immers nog nooit een warmtepomp gekocht, waar moet je op letten? selecteert elk jaar in een objectief selectieproces opnieuw een leverancier die een goede kwaliteit en een goede prijs kan combineren.