Stroomoverschot: wat doe je ermee?

Wat te doen als je zonnepanelen zoveel stroom opleveren dat je na saldering nog wat overhoudt: zoek je een manier om je overschot op te gebruiken of ga je terugleveren tegen een beperkte vergoeding?

energiemeterEen voorbeeld
Wij hebben zonnepanelen en die leveren zoveel op dat we op jaarbasis stroom overhouden. Die wordt teruggeleverd aan het net, vooral in de zomer natuurlijk. In de winter maken we ons ‘stroomtegoed’ weer op met een elektrische kachel. De terugleververgoeding die je van de energieleverancier krijgt is maar een paar cent per kWh, dus dat is onvoordelig, en zo verbruiken we minder gas. Natuurlijk hebben we wel eerst alles goed geïsoleerd. Mochten we met het stroomoverschot niet uitkomen, dan leggen we er nog een paar zonnepanelen bij.

Dit verhaal was aanleiding om een en ander eens door te rekenen.

Gas en stroom vergelijken
Energie drukken we uit in kWh. Een m3 aardgas bevat ongeveer 10 kWh energie, die vrijkomt bij verbranding en gebruikt wordt om water of je huis te verwarmen. Een hr-ketel is behoorlijk efficiënt, dus we gaan er even van uit dat er niks verloren gaat maar dat er daadwerkelijk 10 kWh warmte wordt geleverd.
Je kunt ook 10 kWh elektrische energie gebruiken voor verwarming. Een kacheltje met een capaciteit van 1000 W (1 kW) heeft na een uur branden 1 kWh verbruikt. Het overgrote deel daarvan komt vrij in de vorm van warmte.
We kunnen de gasketel en de elektrische kachel dus gelijkstellen qua effectiviteit: 1 m3 gas komt overeen met 10 kWh stroom.

Elektrische kachel
Een kleiner huis gebruikt algauw 1000 m3 gas per jaar; zou je helemaal elektrisch verwarmen dan is dat dus 10.000 kWh stroom. Dat is veel meer dan je op het dak kan opwekken (tenzij je ruimte hebt voor ongeveer 12.000 Wp aan panelen – op een gemiddelde rijtjeswoning past ongeveer 3000-4000 Wp).
Dat lijkt dus geen geweldig idee. Maar je kunt een eventueel overschot aan elektriciteit zo wel ‘opmaken’ en dan overschakelen op gas.
Dit is een wat kale energievergelijking. Selectief verwarmen kan wel degelijk efficiënt zijn omdat je dan minder energie nodig hebt om hetzelfde comfort te bereiken in je huis. Met de cv is dat lastig! Thermostaatkranen helpen wel wat, maar om een slaapkamer of werkkamer te verwarmen moet de huiskamer worden meeverwarmd, ook al is daar geen mens aanwezig, want daar hangt doorgaans de thermostaat.

Er zijn echter betere opties dan elektrische kachels die je kunt overwegen als je elektriciteit wilt gebruiken voor verwarming.

Warmtepomp
Eén ervan is de warmtepomp. Het idee is: ze onttrekken warmte aan de buitenlucht en brengen die naar binnen. Ze gebruiken elektriciteit, maar veel minder dan een elektrische kachel. De 10 kWh warmte die 1 m3 gas oplevert kan een warmtepomp produceren met 2,5 kWh stroom! Vier keer zo weinig. Dat levert een veel beter plaatje op: 2500 kWh/jaar tegen 1000 m3 aardgas.
2500 kWh overschot van je zonnepanelen is vrij veel (er zijn immers meer energieverbruikers in huis) maar je kunt een heel eind komen, en anders gebruik je toch maar wat extra elektriciteit, liefst van een leverancier die – net als jij – zijn best doet om de stroomproductie in Nederland verder te vergroenen.

Infraroodpanelen (IR)
Een tweede optie zijn IR-panelen: elektrische panelen die warmte uitstralen en aan het plafond of tegen de muur gemonteerd worden. Ze geven comfortabele warmte doordat ze niet de lucht verwarmen maar dingen die massa hebben: jij, de vloer, dingen die je aanraakt. De gevoelstemperatuur verbetert, daardoor kan de thermostaat een stuk lager, wat gas spaart.
Met IR kun je makkelijk zelf experimenteren: koop een paar losse panelen, hang ze op strategische plekken. Bijvoorbeeld boven het bureau waar je zoon zijn huiswerk maakt of boven de bank waar je tv-kijkt.

Accu voor thuisopslag
Je hoort al veel over accu’s om thuis je eigen zonnestroom in op te slaan. Echt bruikbaar is deze oplossing nog niet. Accu’s zijn nog veel te duur om rendabel te zijn en het is onmogelijk om zomerstroom te ‘bewaren’ tot de winter. De capaciteit is net genoeg om een handvol kWh’s in de avond of ’s nachts te gebruiken, of in ieder geval binnen een paar dagen.

Terugleververgoeding
Als laatste alternatief noemen we ‘gewoon terugleveren’. Wat je krijgt voor 1 kWh overschot verschilt per leverancier. Anno 2016 levert Greenchoice de hoogste terugleververgoeding voor de energie die je netto teruglevert nadat er gesaldeerd is: 11 cent per kWh, iets meer dan de helft van wat je bij salderen voor een kWh krijgt. Bij andere energieleveranciers is dat maximaal 10 cent, soms zelfs maar 7 cent per kWh (twee derde van wat Greenchoice vergoedt).
Het is dus goedkoper om energie terug te leveren en gas te gebruiken voor verwarmen:

1 m3 gas kost € 0,65
10 kWh netto terugleveren levert op 10×0,07 tot 10×0,10 = € 0,70 tot € 1,00
10 kWh netto terugleveren aan Greenchoice levert op 10×0,11= € 1,10

Saldering
Momenteel is er een gunstige salderingsregeling die veel mensen over de streep heeft getrokken om zonnepanelen aan te schaffen. Deze regeling maakt het mogelijk je stroomoverschot gratis op het net te ‘parkeren’ tot je het nodig hebt. Naar verwachting zal deze regeling na 2020 versoberd worden. Een stroomoverschot wordt dan financieel minder aantrekkelijk. De voordelen van minder gasverbruik in de zin van verlaging van de CO2-uitstoot blijven overeind, zodat elektrisch verwarmen (met een hoog rendement) wel degelijk een optie blijft.

Conclusie
Wil je serieus minder gas verbruiken en heb je (bijna) voldoende eigen stroom, overweeg dan een warmtepomp. Valt bij jou de meeste winst te halen door plaatselijk te verwarmen, kijk dan eens naar IR-panelen. De makkelijkste optie is je teruglevering te laten vergoeden door een leverancier met een gunstige terugleververgoeding. Accu’s zijn voorlopig nog toekomstmuziek.

 

2 gedachten over “Stroomoverschot: wat doe je ermee?

  1. 040 Energie Bericht auteur

   Het klopt dat een elektrische auto veel stroom vreet. Maar het is niet echt een rechttoe rechtaan “alternatief” om je overgebleven stroom te gebruiken. Op dit moment is een elektrische auto rijden iets wat effectief nog geen echte optie is voor 98% van de mensen. Dus het is handiger het aanschaffen van een elektrische auto niet te bekijken vanuit het perspectief van stroomoverschot dat je voor een vrij lage prijs aan het net levert.

   Dingen die je moet overwegen voor je een (100%) elektrische auto aan schaft:
   – Hogere aanschafprijs/zeer beperkte beschikbaarheid tweedehands auto’s. Wel voordeel: geen wegenbelasting tot minstens 2020 en een stuk goedkoper dan benzine of diesel per km.
   – Alleen zakelijk financieel aantrekkelijk (4% bijtelling zakelijke auto, MIA-regeling zakelijke aanschaf)
   – De beperkte effectieve range van de goedkopere elektrische auto’s: 100 km effectief voor de huidige, zo’n 200 km voor de nieuwe generatie goedkopere elektrische auto’s (b.v. Renault Zoë, Nissan Leaf, BMW i3). Niet geschikt om langere afstanden af te leggen zonder bijladen (kost veel tijd). Wel geschikt om ergens naartoe te rijden, daar op te laden aan een laadpaal (zeer goed te vinden met allerlei apps) en dan weer terug. Dus voor lokaal verkeer, of naar je werk binnen de range als je daar kan opladen. Bij 200 km kom je wel een heel eind natuurlijk. Als je een tweede (gewone) auto hebt of makkelijk kan lenen gaat het ook goed natuurlijk.
   – Wat onzekere waarde van een tweedehands elektrische auto. Maar weeg dit niet te zwaar. In de praktijk zijn er best veel mensen die een tweedehands elektrische auto zouden willen kopen.
   – Beschikbaarheid van een laadpaal op een voor jou acceptabele afstand van je huis of aanleg laadpaal op je eigen erf of voor je deur. Dat laatste vind ik persoonlijk bijna de enig aanvaardbare oplossing. Veel elektrische auto’s hebben ook een lader die met een stekker in een gewoon stopcontact kan, maar dan laadt het vrij traag (maar snel genoeg om als je ’s avonds met een lege accu thuiskomt ’s morgens weer vol weg te kunnen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.